Meer dan de helft van de ondernemers vreest dat de crisis tot meer corruptie zal leiden. Volgens een recente enquête van consultant PwC is twee op de drie ondernemingen ooit het slachtoffer geweest van een poging tot corruptie. Uit de European Fraud Survey van E&Y blijkt dan weer dat er niet veel beterschap in zicht is. Meer dan de helft van de ondervraagden verwacht dat de fraude in hun bedrijf de volgende jaren zal toenemen. Door de economische crisis stijgt de druk om met alle mogelijke middelen de vooropgestelde cijfers te halen.
Een kwart van de ondervraagden ziet er geen graten in dat geld op tafel wordt gelegd om een order binnen te rijven. 13 procent van de hogere kaders en bestuurders vindt het in het huidige economische klimaat zelfs gerechtvaardigd om de financiële resultaten rooskleuriger voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn.
Staatssecretaris Carl Devlies (CD&V), bevoegd voor de coördinatie van de fraudebestrijding, merkt op dat voorkomen nog steeds beter is dan genezen. Maar als er toch sprake is van corruptie kan justitie een beroep doen op de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie. Die dienst kreeg de jongste vijf jaar 57 procent meer dossiers toegespeeld door magistraten. Dat leidde tot een stijging van het aantal pv's met 30 procent.
De internationale werkgeversorganisatie ICC (International Chamber of Commerce) heeft ‘een gids ten behoeve van de ondernemingen die bedrijvig zijn in België en het buitenland' uitgewerkt, om corruptie te voorkomen. ‘Corruptie is niet alleen om ethische redenen onverdedigbaar', aldus Tony Vandeputte van ICC. ‘Ook economisch is het onverdedigbaar omdat men de concurrentievoorwaarden verstoort.'
ICC stelt bedrijven voor om zelf een gedragscode op te stellen en hun werknemers daarover te informeren. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat dit gebeurt door de top van het bedrijf en dat de top duidelijk laat voelen dat ze dergelijke praktijken niet zal aanvaarden', stelt Vandeputte.
Volgens Devlies staan grote ondernemingen op het vlak van interne en externe controle vaak verder dan de overheid. ‘Maar er komt langzaam maar zeker schot in de zaak. Al zou het allemaal wat sneller mogen gaan.'
In 2000 werd de oprichting van een interne auditcel per federale overheidsdienst aangekondigd. Op dit moment zijn er echter nog maar enkele actief. De rest wacht op de oprichting van een federaal comité dat de interne diensten moet aansturen. Regeringscommissaris Guido De Padt (Open VLD) is op dit moment bezig met de samenstelling van dat comité.
Bron: De Standaard