Consumenten zijn bang dat de economie het komende jaar achteruitgaat, meldde het CBS woensdagmorgen. Vorige maand zagen ze de toekomst nog positief is. Ze zijn wel bereid meer te kopen. Het oordeel over de eigen financiële situatie verbeterde fors. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) presenteerde woensdagmiddag cijfers –gebaseerd op onderzoek in juli en augustus– die een heel ander beeld tonen.
In zijn derde kwartaalbericht schrijft het SCP dat opnieuw minder mensen somber zijn over de economie: 40 procent verwacht een verslechtering. In april was dat nog 48 procent, in januari 65 procent.
De economische crisis wordt nogal overdreven, vinden Nederlanders. De term ”crisis” is eigenlijk niet op zijn plaats. Zo slecht gaat het immers niet?
Van de deelnemers aan het onderzoek zegt 44 procent zelf de gevolgen van de crisis te merken, voornamelijk in een daling van pensioen (42 procent) en beleggingen (33 procent). Veel minder vaak speelt dat mensen worden ontslagen of geen nieuwe baan kunnen vinden (15 procent).
Het vertrouwen in regering en parlement blijft stabiel. In het kabinet heeft 53 procent vertrouwen, in de Tweede Kamer 57 procent. In april was dat respectievelijk 55 en 58 procent, in januari 59 en 61 procent.
Het vertrouwen in de politiek is groter onder religieuzen (protestanten en moslims voorop), vooral onder kerkgangers, en in grotere gezinnen.
Bron: Reformatorisch Dagblad