HomeMachinesEtiketteren en printenBizerba blikt terug op 150 jaar geschiedenis en innovatie

Bizerba blikt terug op 150 jaar geschiedenis en innovatie

bizerba-beurs

De aanwezigheid van Bizerba op de IFFA beurs (hal 11.1, stand A11) staat volledig in het teken van de automatisering, individualisering, veiligheid, hygiëne en energie efficiëntie. Het bedrijf, dat dit jaar haar 150e verjaardag viert, toont hoe software en machines de volledige waardeketen van de productie tot de kleinhandel beïnvloeden. In 2 demokeukens, illustreert Bizerba hoe de vleesverwerking in de industrie en in ambachtelijke bedrijven verloopt conform de vraag naar geïndividualiseerde voeding.

bizerba-logo-2016Industry 4.0 wordt steeds belangrijker voor de voedingsproductie. Met een miniatuurmodel demonstreert Bizerba op de IFFA beurs bij welke processtappen van de vleesverwerking bedrijven baat kunnen hebben bij de nieuwe methodes en technologieën – van de levering van de goederen en het eerste wegen tot de software gebaseerde lot herkenning en traceren en tot de gewichtscontrole voor en na het verpakken. Deze processen worden steeds meer geautomatiseerd. Aangesloten machines spelen ook een cruciale rol bij het verpakken, het etiketteren, het controleren van het afvulgewicht en de eindinspectie op onzuiverheden of defecte lasnaden. Hun verbeterde communicatiemogelijkheden doen de effectiviteit, de kwaliteit en de flexibiliteit van de productie toenemen.

Zelf-analyserende productie

Om de doeltreffendheid van de productie te verhogen, kunnen bedrijven de gegevens van specifieke processtappen evalueren en conclusies vormen over het productieproces. Tot op heden konden vleesverwerkende bedrijven enkel het krimpen of verlies meten bij het verpakken van de producten. Door het gebruiken van de BRAIN2 industriesoftware is het nu mogelijk om de effectiviteit van de gehele apparatuur, inclusief de prestaties, de kwaliteit en de beschikbaarheid, te analyseren. Daarenboven berekent een nieuwe softwaremodule belangrijke bijkomende informatie zoals bijvoorbeeld de verwerkte vleeshoeveelheid per werknemer.

Een ander aspect in het kader van Industrie 4.0 is de individualisering van de producten. Wat vandaag nog een visioen is, toont Bizerba als symbolisch scenario op de beurs: door een smartphone koppeling kunnen de klanten hun eigen voedingsvoorkeur aan de demokeuken zenden, die dit gerecht klaarmaakt, verpakt en individueel etiketteert.

Etiketten en verbruiksgoederen, die een belangrijke rol spelen voor de industrie en ambachtelijke bedrijven, bevinden zich in het centrale gedeelte van de Bizerba stand. Het bedrijf kan hoogwaardige etiketten produceren, zowel in kleine als in grote industriële oplage. Producten variëren van gespecialiseerd papier en folies met thermo-actieve materialen tot linerless etiketten zonder draagband. Sedert meer dan 30 jaar produceert Bizerba exclusief haar eigen laminaat. Het papier, de lijm en het draagpapier worden in het bedrijf toegevoegd.

Transparantie creëert klantenbinding

In de ambachtelijke bedrijven hebben de PC weegschalen een sleutelfunctie binnen de communicatie. De klant krijgt de juiste informatie op het juiste tijdstip via het klantenscherm en deze informatie kan bijkomend worden afgedrukt op de etiketten. De focus ligt hier op het omschrijven in overeenstemming met de EU levensmiddeleninformatiewet (LMIV), die vanaf december 2016 het aanbrengen van de voedingswaarde op de voorverpakte voedingsmiddelen verplicht.

Alle benodigde informatie in de slachtbedrijven voor het wegen en etiketteren kan centraal gecontroleerd worden door een goederenbeheerssysteem te gebruiken. Bovendien is het mogelijk om informatie over het artikel, het product, allergenen en de voedingswaarde in te geven in de industriesoftware en deze aan de individuele weegsystemen door te geven. Verbruikers kunnen ook informatie ontvangen betreffende de herkomst van hun producten of tips in verband met bewaren van hun voeding.

Hygiëne: de sleutel tot klantentevredenheid

Naast het verkeerd bewaren en transport, is zeer vaak een gebrek aan hygiëne de oorzaak van het vroegtijdig bederven van vleesproducten. Bizerba toont op de IFFA-beurs haar vleessnijmachines voor toonbankverkoop, voorbereidingsruimtes en industriële voedingsmiddelenverwerking, die aan de wereldwijde hoogste hygiënenormen voldoen.

Zo beschikt bijvoorbeeld de snijmachine, Validoline VSC280, over een gemakkelijk te reinigen Ceraclean oppervlak, een eendelige machinebehuizing en een licht verhoogde zijkant. Hierdoor loopt het vocht weg via een afvoergoot en komt niet terecht op de toonbank of de vloer. Bovendien voldoen de machines aan de recente DIN standaard voor het bepalen van het energieverbruik van de snijmachines. Dankzij de ‘Emotion’ aandrijftechnologie dragen zij bij tot energie- en kostenbesparing.

Bizerba toont ook haar snijsystemen met geïntegreerde controleweegschaal of geijkte weegschalen voor de toonbankverkoop, die zowel voor de manuele als de automatische versnijding en het wegen van worst, vlees en andere levensmiddelen in één enkele stap kunnen gebruikt worden. De machinebedieners kunnen het exact beoogde gewicht verkrijgen zodat overtollige restjes niet moeten verwijderd worden en een snellere service op kortere afstand mogelijk maakt.

Er is ook een voorstelling van vleesmolens, botzagen en volautomatische snijmachines voor gebruikers met kleine tot middelgrote productievolumes en die een grote hoeveelheid voedingsmiddelen moeten snijden. Bizerba demonstreert met haar A400 OpenWorld industriële verticale snijmachine hoe individuele oplossingen voor het snijden, verpakken en etiketteren kunnen gerealiseerd worden.

Een terugblik

Ter gelegenheid van dit jubileumjaar blikt Bizerba tijdens de IFFA-beurs terug op 150 jaar geschiedenis. In 1866 richtte Andreas Bizer het bedrijf op in Balingen in de Schwäbische Alb en ontwikkelde zich van een loutere weegschaalproducent tot een wereldwijde specialist in weegschalen, snijmachines en etiketteertechnologie. Bizerba zal de belangrijkste stappen uit deze geschiedenis rond het centrale thema “gewicht” voorstellen op haar stand.

Kijk voor meer informatie op www.bizerba.nl.