HomeUncategorizedBioplastic verlengt houdbaarheid aardappelen met 50%

Bioplastic verlengt houdbaarheid aardappelen met 50%

Het bedrijf Flevostar uit Dronten heeft bekend gemaakt dat de houdbaarheid van aardappelen met maar liefst 50% kan worden verlengd door het gebruik van bioplastic verpakkingen. Woordvoerder Jaap Kodde stelt dat uit eigen onderzoek is gebleken dat aardappelen aanzienlijk minder snel groen kleuren omdat de gebruikte bioplastic verpakking bepaalde golflengtes van het licht wegfilteren.

“Wij zijn als bedrijf begonnen met het toepassen van bioplastics omdat wij ons op basis van kwaliteit wilden onderscheiden in een internationaal speelveld en wij graag iets goeds wilden doen voor het milieu. Nadat we de eerste aanloopperikelen overwonnen hadden, bleek verrassenderwijs dat de aardappelen aanzienlijk langer verkoopbaar waren zonder dat kwaliteitsverlies optrad”, alsdus Jaap Kodde, directeur en eigenaar van Flevostar.

“Daarnaast bleek dat er door het gebruik van bioplastic geen condensvorming binnen de verpakking meer optrad omdat de verpakking als het ware ademt. Waterdruppels die in contact komen met een vers product als een aardappel leiden namelijk tot versnelde rot en kwaliteitsverlies.”

De door Flevostar toegepaste bioplastics zijn gebaseerd op maïs waardoor de afhankelijkheid van aardolie vermindert en er bovendien sprake is van verminderde uitstoot van het broeikasgas CO2. De verpakkingen kunnen na gebruik worden omgezet in biogas, compost of worden verbrand. Deze laatste optie levert een bijdrage aan het opwekken van groene stroom.

Bron: AGF.nl