HomeUncategorizedBedrijven durven overnamepad weer op

Bedrijven durven overnamepad weer op

De economie trekt weer wat aan en de overnamemachine van het bedrijfsleven lijkt weer overuren te draaien. Logisch, volgens marktkenners: bedrijven met een flinke oorlogskas met de drang om te groeien zijn nu spekkoper. De laatste weken verschenen tal van mediaberichten over grote overnames en fusies van vooral Amerikaanse concerns. Het overnamenieuws kwam vanuit alle hoeken, uiteenlopend van de voedingsmiddelentak tot de financiële sector, zo meldt de Telegraaf.

De overnameprooien worden vrijwel altijd betaald met contanten en, geholpen door de stijgende beurskoersen, eigen aandelen. Het jongste voorbeeld is het miljardenbod van Kraft, eigenaar van onder meer chocolademerk Milka, op de Britse chocoladeproducent Cadbury maandag. Cadbury heeft het bod van 16,7 miljard dollar (11,6 miljard euro) echter van tafel geveegd. Het vindt het te weinig.

Veelzeggend

“Het is veelzeggend dat ze een bod neerleggen dat 30 procent hoger is dan de laatste koers”, zegt Michel van der Stee, marktstrateeg bij Van Lanschot. Volgens hem durven bedrijven weer voorruit te kijken en meer risico te nemen. Door de verbeterde marktomstandigheden kunnen ze gemakkelijker geld ophalen op de kapitaalmarkt, bijvoorbeeld via de uitgifte van obligaties. “En zij maken zich minder druk over hun eigen financiële positie”, aldus de analist van Van Lanschot.

Econoom Patrick Beijersbergen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) beaamt dit. “Bedrijven hebben het idee dat het ergste achter de rug is. Een half jaar geleden durfde niemand te bewegen.”

Kraft

Het bod van Kraft bestaat uit contanten en eigen aandelen. Beleggers denken dat Kraft het bod gaat verhogen of een groter gedeelte in contanten wil bieden. Het aandeel Cadbury schoot maandag op Londense beurs 40 procent omhoog.

Het nieuws volgt een week nadat Walt Disney, het grootste entertainmentbedrijf ter wereld, de overname van de uitgever van stripboeken Marvel Entertainment had aangekondigd. Met de deal is een bedrag gemoeid van 4 miljard dollar, wat eveneens neerkomt op een overnamepremie van 30 procent. Het gaat om de grootste overname in de entertainmentbranche tot nu toe dit jaar.

Verrassing

De overname kwam voor veel analisten als een verrassing in een tijd dat zowel consumenten als adverteerders de hand op de knip houden. Maar Walt Disney ziet de overname van de eigenaar van klassiekers als Spider-Man, de Hulk en Iron Man vooral als een mooie manier om te groeien. Op dezelfde dag maakte de Amerikaanse toeleverancier aan de olie-industrie Baker Hughes plannen bekend om zijn branchegenoot BJ Services in te lijven voor 5,5 miljard dollar.

Het is niet ondenkbaar dat de situatie in het buitenland overspringt naar Nederland. “Ook hier is een aantal bedrijven zwaar getroffen door de economische crisis en die kunnen interessant zijn voor bedrijven met een sterke balans en een grote kaspositie om over te nemen”, zegt Beijersbergen van de VEB. Hij wijst op het gerucht dat de Britse bank HSBC een bod heeft uitgebracht op de private banking-activiteiten van bank en verzekeraar ING. Volgens Britse media gaat het om een overname van meer dan 1 miljard euro.

Bron: Telegraaf