HomeUncategorizedAantal ontslagen verdubbeld

Aantal ontslagen verdubbeld

In de eerste acht maanden van dit jaar hebben 85.000 mensen hun ontslag gekregen. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Toen werden 44.000 mensen ontslagen. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Werknemers kunnen te maken krijgen met gedwongen ontslag op initiatief van de werkgever of doordat het bedrijf waar zij werken failliet gaat.

Het aantal ontslagen door faillissementen liep het sterkst op. In de eerste acht maanden van 2008 kregen 18.000 mensen daar mee te maken. Dit jaar waren het er in die periode 41.000

Werkgevers kunnen ontslag aanvragen via de kantonrechter of bij het UWV. De rechtbanken ontvingen in de eerste acht maanden van 2009 ruim 20.000 verzoeken om een arbeidscontract te ontbinden. dat is een toename van 29 procent. Het UWV verleende tot en met augustus bijna 24.000 ontslagvergunningen, ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode van vorig jaar.

De stijging van het aantal ontslagen via de kantonrechter is het kleinste. Dat komt volgens het CBS doordat ontslag door een faillissement of via het UWV vaker verband houdt met bedrijfseconomische omstandigheden. Door de recessie stijgt het aantal ontslagen vooral doordat het slecht gaat met bedrijven.

Bron: Telegraaf