HomeNieuwsZuurstofabsorber verlengt houdbaarheid chocoladeproducten

Zuurstofabsorber verlengt houdbaarheid chocoladeproducten

chocoladeGebruik van zuurstofabsorbers in verpakkingen resulteert in een 1 à 3 maanden langere houdbaarheid. Een studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Ioannina (Griekenland), onderzocht het effect van zuurstofabsorbers in verschillende verpakkingsmaterialen voor de bewaring van donkere chocolade met hazelnoten. De chocolade werd enerzijds verpakt in PET/LDPE en anderzijds in PET-SiOx/LDPE folies. Deze laatste folie bezit door de aanwezigheid van een SiOx-coating een lagere gas- en waterpermeabiliteit.

Aan een deel van beide verpakkingen werd een zuurstofabsorber toegevoegd. Het betrof ijzerpoeder dat zuurstof wegreageert in de aanwezigheid van een bepaalde hoeveelheid vocht.

In de PET/LDPE-folie was de stikstofconcentratie na 2 maanden bewaring gedaald onder 98,1%, terwijl de aanwezigheid van een zuurstofabsorber in een stikstofconcentratie van 99,1% resulteerde na 12 maanden bewaring.

De stikstofconcentratie bedroeg 99,8% in de PET-SiOx/LDPE folie na 12 maanden bewaring, terwijl de aanwezigheid van een zuurstofabsorber bij deze folie zorgde voor een compleet zuurstofvrije verpakking gedurende 12 maanden (100% N2).

Metingen toonden aan dat de houdbaarheid van de stalen verpakt met een zuurstofabsorber verlengd werd met 1 à 3 maanden ten opzichte van verpakkingen zonder.

Bron: Flanders’ FOOD; Innovative Food Science and Emerging Technologies/Engineeringnet.be