Het toonaangevende Duitse zuivelbedrijf Karwendel-Werke Huber garandeert de kwaliteit van haar producten met behulp van diverse x-ray inspectiesystemen van Ishida Europe. De twee meest recent geïnstalleerde systemen zijn de IX-GA-4075, die plastic kuipjes met vulgewichten tussen 135 gram en 500 gram inspecteert, en de IX-GA-65100, die kratten met zes en twaalf individuele verpakkingen inspecteert.

Detectie van vreemde voorwerpen met metaaldetectoren was voor Karwendel geen optie vanwege het aluminium deksel. Het bedrijf wilde namelijk ook niet-metallische vreemde stoffen kunnen detecteren. Denk hierbij aan kleine steentjes in de kruiden en specerijen en stukjes fruitkernen die per ongeluk in de zachte kaas en kwark terecht kunnen komen.

“Door de relatief homogene massa kunnen onze producten betrekkelijk eenvoudig worden geïnspecteerd met x-ray”, meldt Stefan Schindler, hoofd Quality Management bij Karwendel-Werke Huber. “Er zijn echter hoge prestatieniveaus vereist, omdat al onze productielijnen werken met snelheden van 172 cycli per rijstrook (vaak met dubbele rijstroken) per minuut.” Er is daarom slechts ongeveer drie centimeter ruimte tussen de afzonderlijke pakketten op de transportbanden.

De keuze voor de x-ray inspectiesystemen van Ishida was gebaseerd op een zorgvuldige beoordeling van verschillende modellen door Karwendel. “De doorslaggevende factor voor ons was het bedieningsgemak en de praktische gebruikersinterface van het display”, zegt Stefan Schindler.

Voor nog eenvoudiger en meer ruimtebesparende integratie in de productielijnen, zijn de Ishida x-ray inspectiesystemen voorzien van koelunits die bovenop de machines zijn gemonteerd. De ultrasterke beschermende metalen gordijnen aan de inlaat en uitlaat van de inspectiekamers zijn aangepast voor elke toepassing. Om de geluidsniveaus te verlagen, worden de invoer- en uitvoertransporteurs op sommige toestellen in geluidsabsorberende tunnels geplaatst.

De x-ray stralen werken in een drievoudig ploegenstelsel. Op bijna alle productielijnen lopen verpakkingen door de inspectiekamers op dubbele rijstroken met een maximale bandsnelheid van 40 meter per minuut. Ondanks deze uitdagende doorvoer, worden zelfs zeer kleine vreemde voorwerpen betrouwbaar gedetecteerd.

www.ishidaeurope.com

DELEN