HomeMachinesEtiketteren en printenZomerdam wil klanten vrijheid bieden met innovatieve oplossingen

Zomerdam wil klanten vrijheid bieden met innovatieve oplossingen

Zomerdam laat dit jaar opvallend veel van zich horen. De producent presenteerde tijdens de vakbeurs Empack twee compleet verschillende maar bijzonder innovatieve oplossingen. Een interview met directeur Lute Aarsse.

Jullie lanceerden de afgelopen maanden een controleweger een en uitprijssysteem. Welke is het meest bijzonder?

“Dat is een gemene vraag. Het zijn beiden oplossingen waar we lang aan hebben gewerkt en waar we erg trots op zijn. Ik kan niet kiezen.”

Laten we beginnen met de uitprijzer. Wat is daar bijzonder aan?

“Het is een open systeem dat veel vrijheid geeft aan de gebruikers en ik vind dat we dat te weinig zien in onze branche. Wij geloven in flexibiliteit voor onze klanten en die visie loopt als een rode draad door al onze oplossingen. Wij vinden dat het niet meer van deze tijd is dat een klant compleet afhankelijk is van een leverancier.”

Wat maakt het uitprijssysteem zo flexibel?

“Waar moet ik beginnen? Het besturingssysteem op de machine is een embedded versie van Windows. De software is daardoor eenvoudig en intuïtief in gebruik. Het artikelbeheer kan op verschillende manieren worden aangeleverd, waaronder in Microsoft Excel. Ook de managementinformatie die als output uit het systeem komt kan in Excel worden weergegeven. Daarnaast kan de labelopmaak worden gedaan met vrij in de markt verkrijgbare opmaaksoftware, zoals het bekende Bartender of NiceLabel. En we maken gebruik van printers van het merk CAB die vrij in de markt verkrijgbaar zijn. Daardoor zijn klanten bij de aanschaf van een nieuwe printer of printeronderdelen niet afhankelijk van ons.”

Waarom doen jullie dat zo?

“Omdat het er uiteindelijk om gaat dat je het de eindklant makkelijker maakt. Er wordt altijd veel gepraat over klantvriendelijk. Wij praten niet, wij doen! Simpel, eenvoudig en vooral betrouwbaar voor onze klanten. Ik geloof heilig in dit soort open oplossingen. Je ziet in allerlei andere sectoren ook dat het die kant op gaat.”

Dan de controleweger. Wat is daar innovatief aan?

“Hij is absoluut niet vergelijkbaar met alles wat er nu in de markt voorhanden is. We hebben de traditionele toevoer-, weeg- en afvoerband gecombineerd tot één band, wat er onder andere voor zorgt dat het systeem ongeveer drie keer zo weinig ruimte in beslag neemt als traditionele controlewegers.”

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

“Dat is natuurlijk het geheim van de smid, haha. Maar het komt erop neer, hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, dat we gebruik maken van een aangedreven weegband, zonder aandrijving. Het is iets waarover wij jarenlang ons hoofd hebben gebroken. Ik ben er erg trots op dat we nu deze innovatieve oplossing kunnen presenteren.”

Is dat het enige voordeel?

“Zeker niet. Het belangrijkste is misschien wel de IP69-bescherming. Vooral in de levensmiddelenindustrie is al jarenlang veel behoefte aan controlewegers die IP69-bescherming bieden, en dus met een hogedrukspuit kunnen worden schoongemaakt, maar die daarnaast ook compact en betaalbaar zijn. Deze controleweger is daarvoor dé oplossing. Maar de voordelen zijn zo groot dat hij ook van toegevoegde waarde is in andere branches, ook als hij niet hoeft te worden afgespoten.”

Welke voordelen zijn er dan nog meer?

“Het nieuwe systeem is, met minimaal 120 producten per minuut, ook nog eens snel. En de nauwkeurigheid is beter dan die van huidige controlewegers. De oplossing bevat ook nog eens een tendensregeling, is geschikt voor E-merkregistratie en kan qua prijs concurreren met reguliere controlewegers zonder IP69-bescherming.”

Jullie gebruiken bij al jullie oplossingen de slogan ‘Made in Holland’. Waarom?

“De complete engineering en productie is in eigen handen en ook daarin zijn we uniek. We zijn geen groot bedrijf, maar we hebben een enorme hoeveelheid ervaring en technische kennis en daarmee maken we mooie dingen en leveren we sterke maatwerkoplossingen bij onze klanten. We zijn stiekem best trots op wat wij als klein Nederlands bedrijf allemaal voor elkaar krijgen.”

Kijk voor meer informatie op www.zomerdam.nl.