HomeMachinesAandrijven en besturenZetes optimaliseert verpakkingsproces ValeFresh

Zetes optimaliseert verpakkingsproces ValeFresh

zetes-valefresh

ValeFresh, leverancier van verse producten, heeft een draadloos data capture systeem van Zetes geïmplementeerd om haar verpakking- en productieprocessen te optimaliseren. ValeFresh is gespecialiseerd in verse groenten en fruit en levert die aan supermarkten, zoals Waitrose en Sainsbury’s en aan webwinkel Ocado. Het Engelse bedrijf vervoert dagelijks meer dan 200 pallets producten.

zetes-logoDe nieuwe oplossing omvat Zetes IND 2485 terminals, Datamax mobiele printers en Motorola MC9090 handheld terminals en is geïntegreerd met de SAP ERP-oplossing van ValeFresh om realtime inzicht te bieden in de productielijnen, inclusief kwaliteitscontrole, voorraadgebruik, personeelsanalyse en kostenbepaling. In het verleden was deze informatie altijd een dag oud vanwege de handmatige kwaliteitscontroles en gegevensinvoer waarmee productlijninformatie werd verwerkt. Nu wordt het management meteen door het systeem op de hoogte gesteld als zich problemen voordoen en krijgt elke pallet zodra deze van de productielijn rolt een KPI toegekend aan de hand van een target.

De extra verbeteringen op het vlak van zichtbaarheid hebben voor meer efficiëntie in het gekoelde magazijn gezorgd. Al in de eerste zes weken na de implementatie is de productiviteit bij ValeFresh verbeterd en zijn de personeels- en productiekosten significant gedaald dankzij het nieuwe automatiseringsysteem met hogere nauwkeurigheid.

David Ratchford, IT Manager bij ValeFresh: “We hebben samen een combinatie van terminals met touch screens en mobiele printers geselecteerd, omdat wij een eenvoudig te gebruiken oplossing zochten. Ook RF-functionaliteit was belangrijk, want ons bedrijf is volledig seizoensgebonden en sommige productielijnen worden niet het hele jaar gebruikt. Daarom willen wij de apparatuur opnieuw kunnen inzetten zonder nieuwe kabels te hoeven aanleggen.”

Momenteel zijn 7 van de 21 productielijnen van ValeFresh van de automatiseringsoplossing voorzien. Die oplossing is draadloos en dus draagbaar en kan naar wens op verschillende lijnen worden toegepast. De eerste implementatie was onmiddellijk succesvol en daarom wil het bedrijf meer productielijnen van deze data capture oplossing voorzien.

Oorspronkelijk dacht ValeFresh de investering in 18 maanden tijd te kunnen terugverdienen, maar deze periode is op basis van de eerste resultaten al teruggebracht tot 12 maanden. Een deel van het geïnvesteerde kapitaal is al terugverdiend doordat niet langer productlabels geprint hoeven te worden. De personeelsleden die voorheen werden ingezet om de postproductiefasen van de gegevensinvoer te verzorgen, zijn elders binnen het magazijn aan de slag gegaan.

Steve Binder, Sales & Marketing Director bij Zetes UK: “Een volledig beeld van alle productie-informatie is essentieel voor een leverancier van verse producten zoals ValeFresh. Deze eenvoudige, maar uiterst effectieve draadloze oplossing voor data capture levert de productiviteit- en kwaliteitsverbeteringen op die ValeFresh zocht. Wij zijn heel tevreden met de positieve eerste resultaten en verwachten dat de uitbreiding van het systeem naar andere productielijnen van ValeFresh nog meer voordeel oplevert.”

Kijk voor meer informatie op www.zetes.nl.