HomeMachinesAandrijven en besturenZenon 6.50: Een Nieuwe Mijlpaal voor HMI/SCADA

Zenon 6.50: Een Nieuwe Mijlpaal voor HMI/SCADA

sigmacontrol-zenon

COPA-DATA brengt automatisering naar een hoger niveau. In januari 2010 start bij COPA-DATA de officiële verkoop van de nieuwe versie van zenon, het bekende HMI/SCADA pakket. Onder de talrijke vernieuwingen in generatie 6.50 zijn er een aantal grafische verbeteringen; een aanpasbare gebruikersinterface, meer gebruiksgemak en sector specifieke extra's. Zenon 6.50 biedt volledig nieuwe mogelijkheden voor iedereen die geïnteresseerd is in het creëren van projecten met een op maat gemaakt ontwerp.

sigmacontrol-logoNu kan als gevolg van volledige integratie van Windows Presentation Foundation (WPF), de gebruikersinterface gepersonifieerd worden met behulp van XAML-bestanden. Reinhard Mayr, Product Manager zenon zegt: “geanimeerde objecten zijn nu voor het eerst in zenon beschikbaar en kunnen volledig worden aangepast. Naast hun aantrekkelijke “look and feel” zijn deze in de eerste plaats een groot voordeel voor de gebruikersvriendelijkheid in zenon Runtime.”

Gebruikers die willen weten “wat als..?” kunnen antwoorden vinden in het gebruik met zenon’s uitgebreide project- en stuurprogramma simulatie. Projecten kunnen worden gesimuleerd zonder dat daarvoor de bijbehorende hardware of grote test laboratoria nodig zijn. De simulatie modus is ook ideaal voor gebruik bij training en instructie, omdat processen kunnen worden gedemonstreerd en getest.

Een ieder die verdere functionaliteit wil integreren kan nu gebruik maken van een ruimere selectie aan programma “tools”: .NET programmeren met C+ of Visual Basic.NET gebaseerd op Microsoft Visual Studio Tools for Applications (VSTA). De ontwikkelaar heeft dankzij de integratie van deze technologieën, meer dan 10.000 klassen tot zijn beschikking, die kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van op objecten georiënteerde software. Zenon gebruikers profiteren op deze manier van de vele nieuwe mogelijkheden bij het ontwerpen van hun applicaties.

“Special features” en sectorspecifieke extra’s zijn toegevoegd aan zenon 6.50. Bijvoorbeeld het nieuw geïntegreerde “S7 Graph” scherm-type voor weergave van sequences in de auto-industrie; of de “equipment modelling”, gebaseerd op ISA Standard S95, die kan worden gebruikt in de proces industrie om ingewikkelde apparatuur duidelijk en op een gestructureerde manier weer te geven. Zenon 6.50 biedt ook nieuwe mogelijkheden voor de energie sector: “Fault location”, maakt snellere lokalisatie en wijziging mogelijk bij kortsluiting of aardingsfouten in een ruimtelijk berekend energie grid.

Thomas Punzenberger, CEO van COPA-DATA: “Met name in deze moeilijke economische omstandigheden is het belangrijk onze investeringen in technologie en ontwikkeling te verhogen. COPA-DATA heeft met deze nieuwe release de lat in SCADA technologie weer hoger gelegd. Zenon 6.50 laat zien hoe de HMI/SCADA en MES werelden kunnen worden ondergebracht in één product.”

Zenon 6.50 – alle innovaties in één oogopslag

 • Equipment modeling gebaseerd op ISA S95 project- en driver simulatie
 • .NET programmering in C+ en VB.NET met Microsoft VSTA integratie
 • Diverse “Usability” verbeteringen
 • Symbols in Symbols
 • Central unit switching
 • Uitgebreide Trend: Exporteren van gevisualiseerde data, second cursor, Gantt Diagram, display van array variabelen, print diagram in een grafisch bestand
 • Vrij ontwerpbare filters in Alarm List (AML) en Chronological Event List (CEL)
 • Directe Integratie van Simatic S7-Graph
 • Vervanging van interlockings
 • Gebruikers Groepen, verbeterd gebruik van Active Directory, ADAM integratie
 • Verbeteringen in zenon Energy Edition
 • Diverse straton verbeteringen
 • Driver update: OPC UA, Bacnet, Jetter, Modbus Energy, Festo, ODVA

Grafische verbeteringen

 • Free template forms
 • Shadows for elements incl. transparency
 • Static rotation
 • Universele en asymmetrische buttons
 • Central of global color palettes (Moods/Skins)
 • Compleet herontwerp van AML en CEL lists
 • Format painter: Overdracht properties tussen elementen
 • Display van XAML files (Extensible Application Markup Language) voor WPF applicaties (Windows Presentation Foundation)

COPA-DATA

COPA-DATA is de leidende Europese innovator van HMI/SCADA systemen. De specialisatie sinds midden 80er jaren in automatisering software heeft de Salzburger firma tot de technologische voorloper op de industriële markt gemaakt. Momenteel heeft COPA-DATA vestigingen in Duitsland, Italië, Frankrijk, Portugal, Zweden, USA en het midden oosten naast een uitgebreid netwerk van partners in de rest van de wereld. De firma biedt werk aan meer dan 100 medewerkers en heeft inmiddels indrukwekkende referenties waaronder Festo, BMW en Audi. Meer dan 70.000 zenon systemen zijn ingezet in de automobiel-, machinebouw-, energie- en productie- industrie wereldwijd.

SigmaControl

Met ruim 20 jaar ervaring in industriële besturingstechniek levert SigmaControl gespecialiseerde kennis en producten van vooraanstaande leveranciers als SIGMATEK, COPA-DATA, KEBA en IQ-Automation voor de BENELUX. De uitgebreide kennis van zaken op voornamelijk Motioncontrol gerelateerde oplossingen en de klantgerichte aanpak leiden tot de kostenbesparende oplossingen die de sleutel zijn tot uw succes.

Voor meer informatie:
SigmaControl
Bijdorp West 22
2992 LC Barendrecht
T (0180) 69 57 77
F (0180) 69 57 76
www.sigmacontrol.eu
info@sigmacontrol.eu