Gebruik van zetmeel in bio-plastics krijgt kritiek, omdat het eetbare producten onttrekt aan de voedselketen. Een alternatief is het gebruik van xylanen en mannanen uit celwanden van planten. Volgens onderzoekers van de University of Helsinki kunnen daarvoor afvalstromen uit de landbouw en bosbouw worden gebruikt.
Na cellulose zijn xylanen en mannanen de meest voorkomende polysacchariden in planten. Grassen en granen bevatten 25 tot 35 procent xylanen. Landbouwafval van onder meer granen is daarom een grote potentiële bron van xylaan, evenals houtpulp. Tot nu toe was er echter weinig commercieel gebruik bekend van xylanen in bio-plastics. De Finse onderzoekers zien goede mogelijkheden voor toepassing als verpakkingsfolie van voedsel. Het materiaal is veilig, kan als folie zuurstof, geurstoffen en vet tegenhouden en het zou geschikt zijn als coating voor fruit, kaas of papier.
Voor toepassing als plastic zak moet de sterkte en stijfheid worden versterkt met andere (bio)polymeren. De onderzoekers noemen ook de combinatie met nanokleine deeltjes zoals cellulose of klei interessant. De industriële verwerking moet echter nog veel verder worden uitgewerkt.
Kijk voor meer informatie op www.helsinki.fi/university.
Bron: Trends in Food Science/FoodHolland