HomeNieuwsWinkeliers weten niet waar ze aan toe zijn met plastic tassen

Winkeliers weten niet waar ze aan toe zijn met plastic tassen

inretail-tasjes

Winkeliers zitten met hun handen in het haar door het verbod op het gratis weggeven van plastic tassen. Dat is op 1 januari ingegaan, maar winkeliers weten nauwelijks waar ze aan toe zijn.

inretail-logoIn oktober werd het verbod in regeltjes gegoten. Tot grote schrik van veel winkeliers werden van het ene op het andere moment ook papieren tassen met een flinterdun plastic laagje taboe verklaard. Veel modewinkeliers hadden juist dit soort tassen besteld om na de jaarwisseling mee te geven aan hun klanten.

De fabrikanten van deze tassen en de brancheorganisatie voor modewinkeliers Inretail gingen ervan uit dat deze zogeheten gelamineerde papieren tassen buiten het verbod zouden vallen. Maar het ministerie van Infrastructuur en Milieu kijkt niet naar de samenstelling van de grondstoffen, maar alleen naar de oppervlakte van de tas aan de buitenkant. Met name voor kleine middenstanders is deze plotselinge andere definitie een klap, vertelt Femke den Hartog van Inretail. “Zij doen vaak een paar jaar met een voorraad tassen.”

De brancheorganisatie vroeg dit voorjaar al aan het ministerie om een definitie van plastic te geven, zodat ondernemers zich goed konden voorbereiden. Antwoord bleef uit, tot in oktober ineens vastlag dat de luxe papieren tassen in de ban werden gedaan. Den Hartog vreest vervelende discussies bij de kassa. “Klanten zien een gelamineerde papieren tas natuurlijk als een papieren tas en niet als een van plastic.”

Han Landman (foto), eigenaar van een schoenenboetiek in Huizen, is het er mee eens. “Het is echt niet zo dat wij niet willen meewerken aan een beter milieu, we zien het nut van de maatregelen in. Maar zorg dan wel dat je alles netjes en vooral op tijd regelt.” Hij vertelt dat zelfs de producent van zijn tassen niet weet hoe de regels precies uitpakken.

Het is niet verboden om plastic tassen mee te geven, maar hier moeten winkeliers hun klanten wel voor laten betalen. Het ministerie heeft een richtprijs bedacht van 25 cent per tas, een bedrag waarover bovendien BTW moet worden betaald.

Kijk voor meer informatie op www.inretail.nl.

Bron: Telegraaf