HomeNieuwsWijzigingen in ADR betreffen ook verpakking

Wijzigingen in ADR betreffen ook verpakking

Per 1 januari 2013 verandert de ADR-wetgeving gericht op transport van gevaarlijke stoffen in Europa. Dit heeft ook gevolgen voor de wijze waarop u moet omgaan met verpakkingen. De belangrijkste wijzigingen rondom verpakkingen zijn afsluiting, vververpakking, etikettering en grote verpakkingen.

Afsluiting

De vuller moet controleren dat alle afsluitinrichtingen dicht zijn en er geen lekkage is. Hierdoor krijgt de vuller een nog grotere verantwoordelijkheid.

Oververpakkingen

Het aanbrengen van het milieugevaarlijk kenmerk is toegevoegd in de voorschriften. Hierdoor moet ook dit kenmerk op een oververpakking worden aangebracht.

Etikettering

De voorschriften hebben betrekking op het gebruik van een opschrift op verpakkingen, de ventilatie en de kenmerking van transporteenheden. Hiervoor bestaat een nieuw waarschuwingskenmerk. Hierop moet de naam van de gebruikte stof vermeld worden. Breng het kenmerk aan op goed zichtbare plaatsen waar personen de transporteenheid openen of binnengaan. Het betreffende UN-nummer en ADR-transportbenaming moeten in het vervoerdocument worden vermeld.

Grote verpakkingen

Op grote verpakkingen moet het UN-keuringskenmerk een hoogte hebben van minimaal 12 mm en duurzaam, duidelijk leesbaar en op een goed zichtbare plaats worden aangebracht. Op grote verpakkingen moet een kenmerk worden aangebracht om de maximum stapelbelasting aan te geven. Het kenmerk moet een minimale afmeting hebben van 100 mm x 100 mm en de letters en nummers die de massa aangeven moeten tenminste 12 mm hoog zijn. Er geldt een overgangstermijn.

Kijk voor meer informatie op www.unece.org of klik hier om het volledige artikel te lezen.

Bron: Verpakking Totaal