HomeDossiersDuurzaamheidWijnproducent González Byass legt basis verantwoord plasticgebruik

Wijnproducent González Byass legt basis verantwoord plasticgebruik

Wijnproducent González Byass heeft met succes de SAP Responsible Design and Production-oplossing geïmplementeerd. Op die manier kan het voldoen aan de eisen van de nieuwe plasticbelasting in hun belangrijkste markten. Technologiepartner Minsait begeleidde de implementatie.

González Byass, opgericht in 1835 in Jerez de la Frontera, is een familiebedrijf met 14 wijnhuizen in 12 van de belangrijkste wijnregio’s van Spanje, Chili en Mexico. Het bedrijf wil een positieve impact creëren op het milieu door middel van duurzame ontwikkeling. Daarvoor heeft de wijnmakerij een ‘People + Planet’-programma, dat hun duurzame strategie vormgeeft. Deze is in lijn met de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verminderen van het gebruik van plastic, dat momenteel aanwezig is in bepaalde fasen van de wijnproductie rondom bottelen, verpakken en transport.

De Europese Unie (EU) heeft in 2021 een belasting op plastic verpakkingen ingevoerd. Dat is onderdeel van haar milieubeleid met als doel plasticvervuiling te verminderen. Spanje heeft in 2023 haar eigen wetgeving ingevoerd die niet-herbruikbare plastic verpakkingen en de verbranding en storting van afval belast. Het land wil hiermee alle verpakkingen in 2030 recyclebaar maken.

González Byass heeft zich ingespannen om het gebruik van plastic te minimaliseren, duurzame inkoop in de hele waardeketen te waarborgen en leveranciers regelmatig te evalueren. Het bedrijf heeft plastic verpakkingsbanden vervangen door papier, kurk en houten sluitingen voor flessen geïntroduceerd en gebruikt duurzamere plastic alternatieven, zoals bioplastic gemaakt van suikerriet. Bovendien koopt González Byass kartonnen dozen en hout in uit gecertificeerde bossen. Dankzij deze maatregelen slaagt het bedrijf erin om 99% van het geproduceerde afval terug te winnen en te recyclen.

De SAP Responsible Design and Production-oplossing, geïmplementeerd met de hulp van SAP-partner Minsait, stelt González Byass in staat tarieven en belastingen nauwkeurig te berekenen. Dit helpt hen te voldoen aan alle wet- en regelgeving in belangrijke markten, de materiaalkeuze te optimaliseren op basis van bedrijfsafspraken en toekomstige regelgevingsrisico’s aanzienlijk te verminderen. De oplossing biedt informatie waarmee González Byass hun plasticgebruik kan monitoren, meten en beheren. Op die manier kunnen zij weloverwogen beslissingen nemen rondom het elimineren van afval en het herstellen van natuurlijke systemen.

Dankzij de SAP Responsible Design and Production-oplossing heeft González Byass nu beter inzicht in leveranciersmaterialen, zowel voor verpakking als voor de hulpmaterialen die in hun aanbod zijn opgenomen. Ze kunnen deze informatie intuïtief structureren en koppelen aan het aantal eenheden dat per product op de markt wordt gebracht.

Door hun ERP-gegevens te centraliseren in de SAP Responsible Design and Production-oplossing, heeft González Byass realtime toegang tot informatie in al hun operationele landen. Daardoor kunnen ze snel en nauwkeurig milieueffectverklaringen per land opstellen. Bovendien kan het bedrijf nu de gebruikte materialen in de loop van de tijd meten en volgen, evenals de impact ervan op zowel fiscale als duurzaamheids-KPI’s.

González Byass won de SAP Sustainability Innovation Award 2024, een belangrijke prestatie die hun positie als leider in duurzaamheid binnen de industrie bevestigt. Het project liet zien hoe González Byass duurzame praktijken en technologieën in hun bedrijfsvoering heeft geïmplementeerd, wat leidde tot een positieve impact op het milieu en de maatschappij.

“Het beschermen van het land dat ons de essentie van onze wijnen geeft, is fundamenteel voor González Byass. Daarom werken we eraan om de duurzaamheid te bevorderen en een positieve impact te creëren. Duurzaamheid, samen met innovatie, zijn de twee pijlers waarop we bouwen om ons doel te bereiken: maximale klanttevredenheid. Technologie is een cruciaal hulpmiddel om dit te bereiken”, aldus Elisabet Braza Valle, hoofd SAP-projecten bij González Byass.

www.sap.com