HomeNieuwsBeurzen en evenementenWetgeving voedselcontactmaterialen uitgediept tijdens Empack Den Bosch 2012

Wetgeving voedselcontactmaterialen uitgediept tijdens Empack Den Bosch 2012

De voedingsmiddelensector worstelt op dit moment met de complexiteit van de migratieproblematiek. Tijdens Empack wordt door Louis Wolswijk van Eurofins, de laboratoriumorganisatie op het gebied van o.a. voedingsmiddelen, meer verteld over de belangrijkste thema’s: de wetgeving, de overall en specifieke migratie, de testprocedure en documentatie.
Voedselcontactmaterialen zijn materialen die in contact komen met voedsel en drank. Hieronder worden niet alleen de verpakkingen om de levensmiddelen verstaan, maar ook de gebruiksvoorwerpen waarmee de levensmiddelen worden genuttigd of bereid. Denk hierbij aan bestek, pannen of snijplanken. De consument mag hierbij geen gevaar lopen dat er migratie plaatsvindt van de materialen naar de levensmiddelen. Daarom is er zowel op nationaal als op Europees niveau regelgeving opgesteld.

De traceerbaarheid van voedselcontactmateriaal – de documentatie – is daarom erg belangrijk. Door goed in kaart te brengen waar de gebruikte grondstoffen vandaan komen, welke producenten uw materialen hebben geproduceerd en welke wederverkopers en verpakkers te maken hebben gehad met het product, ontstaan een aantal voordelen. Het toezicht op het gehele productieproces wordt vergemakkelijkt en consumenten kunnen goed worden geïnformeerd. Bij het juist documenteren van de traceerbaarheid, kunnen producten bij een fout eenvoudig worden teruggeroepen. Op deze manier blijven de kosten bij schade beperkt. Ook kan eenvoudig duidelijk worden gemaakt welke partij aansprakelijk is voor de fout in het gehele productieproces. Alle informatie uit de documentatie dient op verzoek aan nationale autoriteiten te worden versterkt.

Eurofins Nederland is een internationaal opererende laboratoriumorganisatie, die een compleet spectrum aan bioanalytische services bieden op het gebied van voedingsmiddelen-, farmaceutisch-, milieu- en wateronderzoek.

Deze lezing maakt deel uit van het totale learnShops programma tijdens Empack . Via de website worden aanvullingen op het volledige programma bekendgemaakt. Meld u nu gratis aan om in korte tijd de nieuwste productoplossingen en -innovaties te ontdekken. Bovendien blijft u zo op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Nederlands grootste verpakkingsbeurs!

Kijk voor meer informatie op www.easyFairs.com/EMPACK-NL.