HomeDossiersDuurzaamheidWetenschappers maken bioplastic uit melkschuim

Wetenschappers maken bioplastic uit melkschuim

aeroclay-2

Nog steeds wordt jaarlijks meer dan 240 miljoen ton plastic uit fossiele brandstoffen gemaakt. Met slechts 300.000 ton ligt het aandeel van bioplastics een stuk lager. Een team van Thaise en Amerikaanse onderzoekers is er volgens de website Biojournaal.nl van overtuigd dat hun nieuwe schuim hierin het nodige kan veranderen.

aeroclay-logo“Zowel de milieuvervuiling als de beperkte olievoorraden hebben ons gemotiveerd om dit product te ontwikkelen”, legt David Schiraldi van Case Western Reserve University in Cleveland uit. Het gaat om zeer poreuze polymeren gemaakt van melkeiwit en klei-mineralen die bestaande bestaande materialen zouden kunnen vervangen. Om het schuim meer stabiliteit te geven is er een mineraalpoeder aan de eiwitten toegevoegd. Na enkele dagen van vriesdroger wordt het materiaal vervolgens een dag lang tot 80 graden verhit.

De eigenschappen van deze ‘BioFoam' zijn volgens de onderzoekers vergelijkbaar met die van conventioneel plastic schuim. Het bedrijf Aeroclay zal het schuim op de markt gaan brengen.

aeroclay

Kijk voor meer informatie op www.aeroclayinc.com.

Bron: Biojournaal.nl
Foto 1: Thomas Ondrey/The Plain Dealer
Foto 2: Discovery Channel/iStockphoto