De voedselindustrie focust steeds meer op duurzaamheid door te kijken naar materiaalreductie en recyclebaarheid, met behoud van de benodigde eigenschappen. Een belangrijke innovatie hierbij is de recyclebare vacuümzak. Deze verpakkingsoplossing voldoet aan de klantwensen en biedt voordelen op het gebied van voedselbewaring en recycling.
Daar waar de traditionele vacuümzak bestaat uit een combinatie van PA (in de volksmond nylon) en PE, zijn er ook vacuümzakken beschikbaar die volledig uit PE bestaan. Hiermee zijn de zakken beter recyclebaar omdat er 1 polymeersoort gebruikt wordt. De zakken kunnen na gebruik gerecycled worden als plastic afval en verstoren het recyclageproces bij de verwerker niet zoals een zak die uit meerdere soorten bestaat.
Om toch dezelfde functionele eigenschappen te behouden worden moderne productietechnieken toegepast om de zakken uit meerdere lagen op te bouwen om de gewenste sterkte te behalen. Ten behoeve van de houdbaarheid wordt EVOH gebruikt om de noodzakelijke barrière te houden.
Uiteraard zijn deze zakken te verwerken op alle industriële vacuümmachines en vereisen ze een lage temperatuur voor het sealen. Dit bespaart energie en versnelt het verpakkingsproces, wat bedrijven helpt bij de overgang naar duurzamere verpakkingsoplossingen zonder grote veranderingen aan hun apparatuur.
Veel klanten zijn zich bewust van de milieu-impact van verpakkingen. Deze vacuümzakken bieden dezelfde eigenschappen maar kunnen veel beter gerecycled worden dan de traditionele variant en zijn zodoende een duurzamer alternatief zonder nadelen.