Midden in het grootste visserijcentrum van Europa, op Urk, worden dagelijks vele containers vis verwerkt. Alhoewel de haven van Urk weinig vissersschepen meer ontvangt, is het van oudsher wel de plek waar je moet zijn als het om vis gaat. Nog steeds wordt hier uitgebreid en geïnvesteerd, zodat Urk zijn leidende positie de komende jaren niet zal verliezen.

Een van de grotere visverwerkende bedrijven op Urk is Weerstand Foods. Zij verwerken diverse soorten vis waarbij de Noorse kreeftjes een groot aandeel hebben. Weerstand koopt de vis in, verwerkt en verkoopt het dan door geheel Europa. Een klein gedeelte van de vis wordt getransporteerd in de bekende plastic bakken, maar het grootste deel gaat in dozen van golfkarton. Dit kunnen blanco dozen zijn, maar zijn ook bedrukte dozen met de klantnaam. Voor de klanten die echt mooie dozen willen, bieden Weerstand en De Jong Verpakking ook dozen in preprint aan. Deze fotobedrukking geeft de dozen een extra mooie uitstraling.

Daar is in 2012 de samenwerking met De Jong Verpakking begonnen. De Jong Verpakking levert sinds 2011 verpakkingen voor de industrie en kon Weerstand overtuigen om voor de snelheid van De Jong Verpakking te kiezen. Zoals inkoper Johannes van Slooten aangeeft: “De Jong Verpakking kan altijd snel leveren en heeft een uitstekende service. Als wij een probleem hebben, kunnen zij binnen enkele dagen onze dozen leveren. Normaal hebben zij al een levertijd tussen de vijf en tien werkdagen, maar in geval van nood kan dit dus nog sneller.” Ook de relatie met de accountmanager Kees Zwarthoed is goed. “Hij was in 2012 al contactpersoon en is dat nu nog steeds. Op deze manier weet Kees ook de wensen en behoeften en hoef je dat niet steeds opnieuw uit te leggen aan een nieuw contactpersoon.”

De bevroren vis wordt verpakt in zakken en die gaan dan de doos in. Bij een rondleiding die Johannes in 2017 heeft gehad in de golfkartonfabriek van De Jong Verpakking was hij verbaasd over de grootte en de automatisering. Maar ook de productielocatie van Weerstand met diverse hallen, sorteerlijnen, vrieslijnen en inpaklijnen voor de kartonnen dozen is indrukwekkend.

www.dejongverpakking.nl