HomeNieuwsVerpakkingenWeerribben Zuivel heeft met Tethered Caps een Nederlandse primeur

Weerribben Zuivel heeft met Tethered Caps een Nederlandse primeur

Familiebedrijf Weerribben Zuivel heeft in Nederland een primeur met de aangebonden Elopak Pure-TwistFlip dop. De Pure-Pak kartonverpakking voldoet daarmee alvast aan de Europese Single Use Plastics Directive (EU-richtlijn 2019/904). Deze richtlijn geldt vanaf 2024. Met de vroege omschakeling naar de nieuwe verpakkingsdop onderstreept het bedrijf haar focus op duurzame zuivel en verpakking.

“Duurzaamheid in al onze activiteiten is van oorsprong erg belangrijk en onze klanten willen dat onze producten in een duurzamere verpakking worden verpakt”, zegt Edwin Crombags, Commercieel Manager bij Weerribben Zuivel. De nieuwe dop van Elopak, de Pure-TwistFlip, is recyclebaar en de kleine versie is lichter dan elke eerdere dop, waardoor de koolstofvoetafdruk verder is verkleind. De dop is te vinden op de onlangs op de markt gebrachte Zuiver Zuivel Biodynamische producten in 1 liter en 500 milliliter Pure-Pak verpakkingen.

De Europese richtlijn 2019/904 verplicht vanaf medio 2024 dat alle drankkartons en andere drankverpakkingen voor eenmalig gebruik voorzien zijn van een vastgebonden doppen. Zo wordt recycling van de gehele verpakking gewaarborgd.

De Pure-TwistFlip is zo ontworpen dat deze gedurende de gehele levensduur van de kartonverpakking blijft vastzitten. Dit draagt bij aan minder zwerfvuil en minder gebruik van fossiele grondstoffen. Het nieuwe sluitingstype met het handige Screw-Flip-mechanisme biedt de consument maximaal gebruiksgemak: eenmaal geopend kan de sluiting overal worden gepositioneerd en interfereert deze niet bij het gieten. De versheidsafdichting biedt extra bescherming tegen lekken, waardoor de verpakking ook liggend in de koelkast kan worden bewaard.

De zuivelproducten van Weerribben Zuivel zijn verkrijgbaar in Nederland en België en verpakt in de duurzame FSC-gecertificeerde verpakking van Natural Brown Board. De zuivelfabriek koos ook voor hernieuwbare PE in de kartonnen barrière en de sluiting. PE is afgeleid van tall olie-gebaseerde grondstoffen uit Scandinavische bossen.

“We werken al meer dan twee jaar samen met Elopak. De technische teams stelden ons in staat om onze vulmachines eenvoudig aan te passen voor de nieuwe vastgebonden dop”, aldus de commercieel manager bij Weerribben Zuivel.

Wolfgang Buchremer, Chief Technology Officer bij Elopak, voegt hier aan toe: “De overstap naar onze nieuwe Pure-TwistFlip kan met relatief weinig technische inspanning en tijd worden geïmplementeerd op de bestaande afvulmachines. Met de professionele ondersteuning van ons on-site team van technici zullen we de overgang naar de nieuwe generatie sluitingen zo gemakkelijk mogelijk maken voor onze klanten.”

Het nieuwe zuivelassortiment van Weerribben Zuivel omvat biodynamische kwaliteitsmelkproducten met het Demeter-keurmerk. Alle producten met dit keurmerk voldoen in ieder geval aan de Europese normen voor biologische landbouw. Boeren en verwerkers die daarnaast ook voldoen aan de Demeter-normen en -richtlijnen ontvangen na de controle een Demeter-certificaat en mogen het Demeter-keurmerk voeren.

www.elopak.com