Kwetsbare producten zoals champignons, aardbeien en kerstomaten worden best zo min mogelijk gemanipuleerd om de kwaliteit te behouden. Een innovatie van het Nederlandse TGG foodtechnology laat evenwel toe verpakkingen met verse, kwetsbare producten automatisch op gewicht te brengen zodat het ‘weggeven' van teveel product tot een minimum beperkt wordt.
Een blauw bakje champignons van 250 gram dient ook echt 250 gram product te bevatten en liefst niet meer (voor de producent) of minder (voor de consument). Maar hoe voorkom je nu onder- of overgewicht? Tot nu toe werden de bakjes handmatig op het juiste gewicht gebracht. Kwetsbare producten zoals champignons, aardbeien en kerstomaten worden echter beter zo min mogelijk gemanipuleerd om de beste kwaliteit te behouden.
De innovatie van TGN Foodtechnology weegt en corrigeert de voorgevulde verpakkingen binnen een opgegeven onder- en bovengrens. De verpakkingen op de transportband passeren langs een weegband waar nagegaan wordt of ze te licht, te zwaar of precies genoeg wegen.
Via een lijnverdeler worden de producten vervolgens opgesplitst over twee banen: één voor de producten met het correcte gewicht en één voor de producten met over- of ondergewicht. De eerste band gaat rechtstreeks naar de uitvoer, terwijl de tweede band eerst langs een 3D scanner passeert.
Via deze scanner wordt nagegaan waar er extra product kan neergelegd worden en waar er logischerwijze overbodig product kan worden weggenomen. Twee robotarmen voeren vervolgens zorgvuldig deze correctie uit, zodat handwerk overbodig wordt. De bakjes met het gecorrigeerde gewicht komen automatisch weer op de invoerlijn terecht waar ze opnieuw worden gewogen.
Met het toestel dingt TGN Foodtechnology mee naar de MKB Innovatie Top 100, een ondernemersprijs bedoeld als stimulans aan middelgrote en kleine bedrijven om te innoveren. De winnaar wordt op maandag 4 juli 2012 bekend gemaakt.
Kijk voor meer informatie op www.tgnfoodtechnology.com.
Bron: FoodGate/Engineeringnet.be