HomeNieuwsWaakhond Foodwatch eist openheid over inhoud op etiket

Waakhond Foodwatch eist openheid over inhoud op etiket

foodwatch-logoDe consument wordt misleid, vindt Bart van Opzeeland, directeur van het nieuwe initiatief Foodwatch, dat misstanden in de voedselketen aan de kaak stelt. “Niet alles wat in een product zit wordt vermeld op het etiket en dat moet veranderen.” Bertolli wordt als eerste het vuur aan de schenen gelegd. Het doel van Foodwatch is de consument te informeren over gezond eten en de producent ertoe te bewegen anders te gaan communiceren. Want, vertelt Van Opzeeland, deze geeft niet altijd eerlijke informatie.

“Een potje Bertolli-pesto bijvoorbeeld, bevat niet de beloofde royale hoeveelheid olijfolie en de ingrediënten zijn geenszins authentiek Italiaans, zoals de producent belooft.” De kritiek op het product op de website van Foodwatch liegt er niet om, maar volgens Van Opzeeland is het niet bedoeld om de producent aan te vallen. “Consumenten hebben er recht op te weten wat ze eten en daar hoort eerlijke communicatie bij. Ik neem aan dat bedrijven zich eveneens niet wensen te profileren met dicht bij leugens liggende claims.”

Criterium

Nederland is na Duitsland het tweede land waar Foodwatch van zich doet spreken en de werkwijze is dan ook vrijwel dezelfde als bij de oosterburen. “We gaan zelf de supermarkt in om producten te onderzoeken. Het enige criterium dat hieraan hangt is dat ze vrij goed verkrijgbaar moeten zijn, zodat de gemiddelde Nederlander wat aan onze informatie heeft. Vervolgens gaan we bekijken of de claims die worden gedaan waargemaakt worden.” De aandacht ligt niet specifiek op A-merken, goedverkochte huismerken worden eveneens onder de loep genomen. “Als de klant het maar dagelijks kan kopen.” Als het nodig is gaat de organisatie klagen bij de wetgever, maar de uiteindelijke keuze ligt toch bij de consument zelf, aldus Van Opzeeland. “We hopen dan ook dat deze mede hierdoor vanzelf gezonder en bewuster gaat eten. Want er is een hoop mis met ons voedsel.”

Bron: Levensmiddelenkrant