Home Dossiers Duurzaamheid Vrumona: Elke fles moet weer een nieuwe fles worden

Vrumona: Elke fles moet weer een nieuwe fles worden

Elke duurzame stap telt bij Vrumona én elke fles telt. Ook de plastic fles. “We willen ze allemaal in de keten houden. Elke gebruikte plastic fles moet weer een nieuwe plastic fles worden”, zegt Martine Kruiswijk, specialist duurzaam verpakken bij de frisdrankenproducent. Zij werd bijna twee jaar geleden in deze functie aangesteld. “‘Als jij ons even vertelt wat de meest duurzame verpakking is, dan stoppen we daar onze producten in', zeiden collega’s. Was het maar zo eenvoudig…”

Zó begon de reis van Vrumona naar verduurzaming van het complete verpakkingsportfolio, met Martine Kruiswijk als gids. Ze pleitte er bij het management dikwijls voor dat deze baan (sustainable packaging specialist) er kwam. “Ik ben wel iemand die vaak nadenkt over hoe we deze planeet leefbaar houden en ik wilde intrinsiek zelf iets aan duurzaamheid in onze bedrijfsvoering doen. Op het gebied van verpakkingen doen we véél nieuwe dingen, maar ik miste een toekomstvisie: hoe gaan we respectvol met deze wereld om?”

“Van verpakkingen wordt vaak gezegd dat die een relatief klein aandeel hebben in de milieudruk van een product. ‘Het is maar een verpakking', hoor je dan. Voor ons is het echter een groot onderwerp. Het grootste deel van onze CO2-footprint, 38 procent, is afkomstig van verpakkingen. Het feit dat – binnen ons brede duurzaamheidsbeleid – mijn nieuwe baan werd gecreëerd, illustreert hoe grondig we dat nu aanpakken. De focus op verpakkingen is essentieel om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.”

“We hebben zeker in het begin veel geschakeld met het KIDV“, zegt Martine Kruiswijk. Zij herinnert zich een van haar eerste telefoontjes. “We wilden al snel heel graag naar volledig recyclebare PET-flessen, maar gebruikten nog een lijm die in de huidige recyclingtechniek niet volledig oploste. Ik vroeg aan het KIDV welke alternatieve lijmsoorten we beter konden gebruiken. Later kwamen daar vragen bij over de mogelijkheden van chemisch recyclen: hoe duurzaam is dat, welke technieken en initiatieven zijn er? Waar kunnen we bij aansluiten? En op dit moment hebben we veel aan de Recyclechecks, die duidelijk maken wanneer een verpakking goed recyclebaar is.”

Lees verder