HomeNieuwsVROM-Inspectie controleert op gewicht verpakkingen

VROM-Inspectie controleert op gewicht verpakkingen

vrom-inspectie-logo-nieuwProducenten en importeurs van verpakte goederen en verpakkingen kunnen de hoeveelheid afval die zij genereren nog drastisch verminderen. Dat blijkt uit een steekproef die de VROM-Inspectie deed samen met het RIVM. Minder verpakking betekent minder afval. Voorkomen dat afval ontstaat is de eerste manier om de hoeveelheid afval te beperken. Daarom schrijft het Verpakkingenbesluit voor dat producenten en importeurs maatregelen moeten nemen om de gewichtshoeveelheid van verpakkingen te verminderen.

Om in beeld te krijgen hoe hierop kan worden toegezien, onderzocht de VROM-Inspectie bij vier supermarktketens hoe het zit met het gewicht van de wijnflessen en de verpakkingen van cornflakes die zij importeren. De cornflakesdozen liepen tot ruim 25% in gewicht uiteen. Het gewicht van wijnflessen van 0,75 liter liep uiteen van 306 tot 645 gram. Dat verschil kon niet worden toegeschreven aan het land van herkomst, de streek, de wijnsoort of de kleur van het glas.

De VROM-Inspectie zal deze voorbeelden gebruiken bij controlebezoeken die dit jaar worden gedaan bij importeurs en producenten van food en non-food producten. Bij die controles zal de Inspectie nagaan hoe zij de verplichting zo weinig mogelijk afval te leveren in hun bedrijfsvoering hebben verwerkt.

Kijk voor meer informatie op www.vrominspectie.nl.

Bron: VROM/NVC