HomeDossiersDuurzaamheid"Voordelen van verpakkingen wegen ruimschoots op tegen nadelen"

“Voordelen van verpakkingen wegen ruimschoots op tegen nadelen”

Komkommers met plastic hoesje, is dat slecht voor het milieu? Er is al veel over geschreven, maar eind vorige week besteedde ook De Volkskrant er aandacht aan.

“Waarom hebben sommige komkommers een plastic velletje? Om ze te beschermen. Een komkommer blijft langer goed als je er een plastic ‘sleeve' omheen doet. Ook beschermt het plastic tegen beschadigingen. Dat is juist heel duurzaam, omdat het voedselverspilling voorkomt”, zo staat te lezen in het artikel.

Uit tests van het onafhankelijke LCA Centre, dat zich met verpakkingen en milieu bezighoudt en waaraan in het artikel aandacht wordt besteed, blijkt dat komkommers zonder plastic na twaalf dagen slap en geel worden en veel meer vocht verliezen dan komkommers met plastic. Als een komkommer uit Spanje moet komen en nog een week in de supermarkt ligt maakt dat behoorlijk uit, zo concludeert De Volkskrant.

Bovendien draagt de verpakking voor maar 2 procent bij aan de invloed van een komkommer op het milieu. “Het plastic velletje is van polyethyleen, gemaakt uit aardolie. Dat is op zich klimaatbelastend. Maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen”, aldus het artikel.

Kijk voor meer informatie op www.thelcacentre.com.