HomeDossiersDuurzaamheidVoelen en raden houdbaarheid groente en fruit is voorbij

Voelen en raden houdbaarheid groente en fruit is voorbij

Wereldwijd gooien we nog altijd een derde van al ons voedsel weg. “Bizar veel”, vindt Marco Snikkers, oprichter van de startup OneThird uit Enschede. “Zeker als je je realiseert dat er op bepaalde plekken in de wereld serieuze voedseltekorten zijn. We kunnen een hoop van die verspilling voorkomen, namelijk met een snelle en slimme scanner die de houdbaarheid van groente en fruit op de dag nauwkeurig kan voorspellen.”

In de serie ‘Ondernemen over de grens’ vertellen Nederlandse bedrijven over hun internationale ambities en hoe het ministerie van Buitenlandse Zaken hen daarbij helpt. Zo ook OneThird, dat de missie heeft voedselverspilling te lijf te gaan. “Bij versproducten komt dat meestal omdat we niet goed weten hoe lang een tomaat of aardbei nog vers en houdbaar is, waardoor het uiteindelijk te laat bij de distributeur of de winkel komt. Ergens in de keten worden dan hele vrachtwagens weggegooid. Weet je hoeveel CO2-uitstoot dat betekent, laat staan hoeveel vers water we gebruiken voor voedsel dat we nooit consumeren? Dubbel doodzonde, nog los van het financiële verlies voor de teler.”

Overtuigd dat hier iets aan gedaan kan en moet worden, richtte Marco in 2019 OneThird op en vond investeerders bereid om haalbaarheidsstudies te financieren. De startup won verschillende prijzen, waaronder die van het Oranje Handelsmissie Fonds (OHMF). Inmiddels is OneThird met 15 werknemers actief in 10 landen. En groeiende. Ze zijn bekend van de avocadoscanner in de supermarkt, maar ze doen veel meer. Hoe gaat het bedrijf de strijd tegen voedselverspilling aan? Door naar de hele keten van groente- of fruitteler tot en met de consument te kijken.

Lees verder