HomeNieuwsVoedingsclaims vaak verkeerd vermeld op verpakking

Voedingsclaims vaak verkeerd vermeld op verpakking

Voedingsclaims op producten zijn in ruim de helft van de gevallen niet op de juiste manier op het etiket vermeld. Bij de claim ‘light’ wordt bijvoorbeeld niet altijd goed uitgelegd wat ermee wordt bedoeld. Uit een meting van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) blijkt dat 54 procent van de producten een voedingsclaim verkeerd meldt. De situatie verslechtert, want bij een vorige meting in 2008 was dit percentage nog 43 procent.Sinds 1 juli 2007 is er een nieuwe Europese claimsverordening. Hierdoor gelden voor alle lidstaten dezelfde regels voor de vermelding van claims op etiketten van voedingsmiddelen. “Het is niet verplicht claims op producten te zetten, maar áls fabrikanten claims gebruiken moeten ze voldoen aan de wet”, stelt de nVWA. Het controleorgaan heeft daarom fabrikanten de deze verordening overtreden gewaarschuwd. Als de overtreding niet wordt hersteld krijgt een fabrikant later een boete.

Suikers

“Voedingsclaims suggereren of stellen dat een levensmiddel bepaalde heilzame voedingseigenschappen heeft”, legt de nVWA uit. “De claim ‘light' is bijvoorbeeld veelgebruikt. De fabrikant is verplicht uit te leggen wat hij hiermee bedoelt. Gaat het bijvoorbeeld om minder energie, minder suiker of minder vet? En hoeveel minder dan? Ook de claim ‘zonder toegevoegde suikers' wordt frequent toegepast. Als een levensmiddel van nature al suikers bevat, is het verplicht de zin ‘dit product bevat van nature aanwezige suikers’ op het etiket te vermelden. Denk daarbij aan een frisdrank waarin vruchten of vruchtextracten zijn verwerkt.” Uit het onderzoek van de nVWA blijkt dat deze informatie nog ontbreekt op veel etiketten met de claim ‘zonder toegevoegde suikers'.

Gezondheidsclaim

Gezondheidsclaims vallen ook onder de Europese claimsverordening. Gezondheidsclaims leggen een verband tussen het consumeren van een levensmiddel en de gezondheid. Een voorbeeld van een gezondheidsclaim is ‘calcium is goed voor de botten'. De gezondheidsclaims zijn nog niet allemaal beoordeeld op basis van de nieuwe Europese claimsverordening. De nVWA heeft zich in het onderzoek daarom alleen gericht op voedingsclaims.

Bron: Levensmiddelenkrant