HomeDossiersDuurzaamheidVoedingscentrum legt consument uit waarom groenten worden verpakt

Voedingscentrum legt consument uit waarom groenten worden verpakt

supermarkt-agf-1

Een komkommer in een strak plastic jasje, drie paprika’s als een stoplicht bij elkaar verpakt en wortels in een grote zak. In de meeste winkels kun je niet om verpakte groente heen. Waar is dat eigenlijk goed voor, zo’n plastic laag? En is dat niet slecht voor het milieu? Het Voedingscentrum legt in een advertorial op de website NU.nl uit dat verpakkingen wel degelijk een functie hebben.

voedingscentrum-logo-2014“Ze zorgen ervoor dat je groente langer vers en lekker blijft. Groenten belanden niet meteen van het land op je bord. Omdat groenten nog een aardige weg afleggen, worden ze verpakt. Zo kunnen ze tegen een stootje en blijven ze vers. Door groenten op een bepaalde manier te verpakken, wordt de zuurstof gereguleerd en drogen ze niet uit. Dit voorkomt bederf. Verpakte groenten gaan tot drie keer langer mee dan hun niet-verpakte zusjes”, somt het Voedingscentrum de functies van verpakkingen op.

Een verpakking levert afval op en het kost energie om de folie te maken, maar toch is het volgens het Voedingscentrum per saldo gunstiger voor het milieu om voedsel te verpakken. “Dat hebben onderzoekers van de Wageningen Universiteit uitgezocht. Door te verpakken gaat er namelijk een stuk minder groente verloren. Doordat er minder bederf is, gooi je minder weg en hoeft er ook minder nieuwe groente te worden geproduceerd. En vrachtwagens hoeven minder vaak heen en weer te rijden tussen de winkels en producenten. Alles bij elkaar scheelt dat veel energie en grondstoffen.”

Kijk voor meer informatie op www.voedingscentrum.nl.