
Vion wil de komende twee jaar € 100 miljoen besparen en sluit daarom tussen de vijf en tien vestigingen in Duitsland. Ook voor Nederland zijn er gevolgen. Dat maakte topman Michiel Herkemij van het vleesbedrijf onlangs bekend tijdens een persconferentie. Herkemij sluit gedwongen ontslagen, ook bij Nederlandse vestigingen, niet uit.
“De mindset van het bedrijf moet veranderen”, benadrukt Herkemij. Hij wil daarom verschillende activiteiten integreren. Naast besparen wil het bedrijf € 150 miljoen investeren in vestigingen die open blijven zoals in Boxtel en Groenlo. Het geld hiervoor betrekt Vion deels van externe investeerders. Door voedselschandalen met vlees kampt de sector met een dalend consumentenvertrouwen. Vion zal zich moeten aanpassen aan het nieuwe koopgedrag van consumenten, vertelt Hans van Haaren van de Rabobank aan de NOS.
Consumenten kiezen of voor duur vlees of juist voor goedkope kiloknallers. Het middensegment valt daardoor weg, verduidelijkt Van Haaren. Vion is van plan in te zetten op het duurdere segment. Hoe dan ook zal het bedrijf zich moeten aanpassen aan de dalende vraag naar vlees. Dit komt volgens de Rabo-analist door teruglopende bevolkingsgroei en een toenemend aantal alternatieven voor vlees, met als gevolg een overcapaciteit in de vleessector.
Vakbond FNV Bondgenoten maakt zich zorgen om de medewerkers van het vleesbedrijf. De vakbond rekent erop dat ook één of twee Nederlandse vestigingen de deuren zullen sluiten om kosten te besparen, waarschijnlijk kleinere slachterijen.Bestuurder John Klijn spreekt in het FD zijn vrees uit dat bij heel Vion honderden banen op de tocht staan. Sinds 2012 kampt Vion met financiële problemen. Ondanks de verkoop van Vion Ingredients voor € 1,6 miljard, behaalde het bedrijf vorig jaar een verlies van € 136 miljoen. Bij Vion werken 6700 mensen.
Kijk voor meer informatie op www.vionfood.nl.
Bron: NOS/FD/VMT