HomeMachinesEtiketteren en printenVisscher Seafood weegt en etiketteert met systemen VWS Nederland

Visscher Seafood weegt en etiketteert met systemen VWS Nederland

Het Urker visbedrijf Visscher Seafood legt momenteel de laatste hand aan de bouw van een karaktervol pand en de verbouwing van het bestaande pand. Het bedrijf verdubbelt in oppervlakte van 1.400 m2 naar 2.800 m2 en gaat van één naar drie verpakkingslijnen, waarmee de zalmverwerking een vlucht neemt. Over de leverancier van de weeg- en etiketteersystemen voor de nieuwe verpakkingslijnen hoefde men niet lang na te denken. Pieter Korf, Production Manager bij Visscher Seafood, lacht: “Die bestelling hebben we al geplaatst bij VWS Nederland.”

Hij heeft het familiebedrijf met eigen ogen en van dichtbij zien groeien. “Als 15-jarige had ik als bijbaantje het ontgraten van zalm. 's Middags na school met vrienden en met een muziekje op de achtergrond keken we terug op het afgelopen weekend. Vanaf woensdagmiddag fantaseerden we al over het komende weekend en over wat we met ons verdiende geld gingen doen. Dat waren nog eens mooie tijden”, herinnert Pieter Korf zich nog goed.

Inmiddels is hij vijftien jaar in dienst bij Visscher Seafood en ziet hij het bedrijf ieder jaar in omvang toenemen. Pieter Korf: “In ons bedrijf werken meer dan zeventig mensen in vaste dienst en ongeveer veertig flexibele krachten. We hebben een eigen biologische zalmkwekerij in Schotland, zijn de initiatiefnemer van een duurzaam aquacultuurproject in Noorwegen onder de merknaam Varlaks (Noors voor ‘onze zalm', red.) en door de overname van een Noors handelsbedrijf kunnen we nu samenwerken met een groep onafhankelijke zalmkwekerijen in Noorwegen. De verwachting is dat het totale volume gaat toenemen van 20.000 ton per jaar nu naar 50.000 ton per jaar in de toekomst.”

Die 50.000 ton verse vis, waarvan ongeveer 95% zalm, zal worden verwerkt en verpakt op het voormalige eiland Urk. “We zijn continu bezig met de optimalisatie van ons productieproces, maar zonder hierbij af te doen aan de kwaliteit van het product. We investeren veel in de voorsprong van ons machinepark. We willen altijd het beste van het beste hebben staan. Zo gebruikten we altijd al verwerkingsmachines van Baader en verpakkingsmachines van Multivac. Echt topmerken en tegenwoordig hebben we VWS Nederland ook aan dat lijstje toegevoegd”, toont Pieter Korf tijdens een rondleiding door de nieuwe productiehal.

Maar waarom koos Visscher Seafood eigenlijk voor de weeg- en etiketteersystemen van VWS Nederland? Pieter Korf: “Dat is eigenlijk wel een mooi verhaal. De vader van een collega van onze technische dienst werkte bij een ander visbedrijf hier op Urk. Daar hadden ze drie Octopus Ace weeg- en etiketteersystemen van VWS Nederland in gebruik. Men was daar dusdanig tevreden over dat we een kijkje zijn gaan nemen. We waren eigenlijk meteen overtuigd van de eenvoudige bediening en het robuuste frame.”

Pieter Korf nam vervolgens contact op met VWS Nederland. “Hoewel we overtuigd waren van de eenvoudige bediening en het robuuste frame, hadden we wel een paar specifieke wensen. Het systeem moest bijvoorbeeld kunnen worden gekoppeld aan het ERP-pakket van een lokale partij hier op Urk dat we gebruiken. Daarnaast is ons product ongeveer 600 millimeter lang en is een weegband standaard ook 600 millimeter. We wilden daarom een weegband van 800 millimeter en waar andere leveranciers ons daar niet aan konden helpen, bleek dit voor VWS Nederland geen enkel probleem te zijn”, licht Pieter Korf de keuze voor VWS Nederland toe.

Het Octopus Ace weeg- en etiketteersysteem bij Visscher Seafood is uitgerust met zowel een boven- als een onderprinter. Pieter Korf: “Die onderprinter hebben we wel nodig, maar we gebruiken deze eigenlijk maar weinig. Daarom is deze eenvoudig afneembaar, op een soort karretje te plaatsen en vervolgens veilig en droog op te bergen. Dat vind ik een mooi voorbeeld van de vindingrijkheid en flexibiliteit van VWS Nederland.”

De visverwerkende industrie in het algemeen en die op Urk in het bijzonder vraagt steeds vaker om de kennis en flexibiliteit van VWS Nederland, merkt ook Pieter Korf. “Er komen hier op Urk steeds meer visbedrijven bij die net als wij gebruik maken van de Octopus Ace weeg- en etiketteersystemen van VWS Nederland. Bijkomend voordeel hierbij is dat we elkaar kunnen helpen en we gezamenlijk bijna alle onderdelen wel op voorraad hebben liggen. En anders kunnen we altijd terugvallen op de professionele en gemotiveerde medewerkers van VWS Nederland en dat altijd met persoonlijk contact. Dat vind ik mooi en past goed bij onze Urker nuchterheid”, besluit Pieter Korf.

www.vwsnederland.nl