HomeMachinesEtiketteren en printenVideojet levert codeeroplossingen voor farmaceutische producten

Videojet levert codeeroplossingen voor farmaceutische producten

Na plastic flessen, momenteel de belangrijkste verpakking, worden blisterverpakkingen het meest gebruikt en het gebruik ervan groeit momenteel sneller dan het gebruik van plastic flessen. Een reden voor de recente toename in het marktaandeel van blisterverpakkingen is de mogelijkheid om de veiligheid van patiënten te verbeteren. Deze verschuiving heeft invloed gehad op één van de belangrijkste uitdagingen binnen de farmaceutische industrie, namelijk voldoen aan de track en trace voorschriften om te zorgen voor traceerbaarheid van farmaceutische producten in de gehele supply chain. In dit artikel bespreekt Nicola Rapley, Global Marketing Manager voor farmaceutische en medische apparatuur bij Videojet Technologies, de groei van blisterverpakkingen en de codeer- en markeerkansen die dit met zich meebrengt voor producenten.

Traditionele plastic HDPE-flessen met pillen worden normaal gesproken gecodeerd met continuous inkjet (CIJ)-printtechnologie. CIJ kan markeren op gebogen oppervlakken, zowel op het etiket nadat het wordt aangebracht op de fles of op de hals van de fles zelf. De overstap naar blisterverpakkingen is ideaal om thermo inkjettechnologie (TIJ) te gebruiken met de nieuwste inkten, die meestal een code van betere kwaliteit en hoge resolutie opleveren. Met nieuwe solvent-inkten kan de codekwaliteit en inkthechting bereikt worden die nodig is voor metaalfolie, zelfs als er voorafgaand aan het warmteverzegelingsproces gecodeerd wordt, wat kan leiden tot inktverwijdering. TIJ is ook schoner en eenvoudiger te onderhouden dan CIJ, wat erg belangrijk is in farmaceutische omgevingen.

De markeeruitdaging is groter voor toepassingen op blisterverpakkingen, waarbij verder wordt gegaan dan de gebruikelijke benadering van één keer printen van de vervaldatum en batchcodes op het folie. Gezien de steeds toenemende regelgevingen, anticiperen producenten op wat de markt in de toekomst kan vragen, waaronder markeren voor eenmalige doses van alle blisterverpakkingen. Markeren van alle verpakkingen gebeurt steeds vaker bij medicijnen die zijn gedistribueerd in ziekenhuizen en verpleeghuizen, omdat het op deze manier mogelijk is om medicijnen tijdens distributie los te knippen of te scheiden zonder code-informatie te verliezen. Deze steeds populairder wordende praktijk creëert een uitdaging omdat alle individuele zakken gemarkeerd moeten worden in de cyclustijd van de verpakkingslijn.

Markeren in een web om meerdere codes te printen in één beweging kan worden bereikt met geavanceerde TIJ-printers, aangezien deze tot zes printkoppen aan kunnen sluiten, terwijl er met vier koppen tegelijkertijd kan worden geprint. Daarnaast biedt de Wolke m600 oem TIJ-printer van Videojet Technologies een aantal functies die met name geschikt zijn voor track en trace toepassingen. Deze functies omvatten krachtige nieuwe verwerkingshardware, een grote gegevensbuffer voor geserialiseerd recordbeheer, opdrachten op afstand en gegevensverwerkingsprotocollen, Unicode TrueType lettertypen voor wereldwijde projecten en innovatieve asynchrone communicatie mogelijkheden. De printsnelheid van 300 meter per minuut is geschikt voor de meeste toepassingen waarbij afzonderlijke zakken gemarkeerd worden.

Kijk voor meer informatie op www.videojet.nl.