HomeDossiersDuurzaamheidVibers ziet veel belangstelling voor verpakkingen van olifantsgras

Vibers ziet veel belangstelling voor verpakkingen van olifantsgras

Het winkelend publiek kan sinds kort tomaten in verpakkingen van olifantsgras kopen. Volgens Vibers bewijzen zij hiermee het milieu een dienst, want olifantsgras heeft allerlei ecologische voordelen. Olifantsgras neemt namelijk vier keer zo veel CO2 op per hectare dan een bos met bomen. Na oogst wordt het gras omgezet tot grondstof voor verpakkingsmateriaal en is het uitstekend te gebruiken in bestaande productieprocessen. En de verpakkingen zijn composteerbaar. Dat betekent dat een bakje van vibers (herkenbaar aan het kiemplantlogo) gewoon bij het GFT-afval kan.

Veel belangstelling

Jan-Govert van Gilst (foto 1), de man achter Vibers, vertelt dat er veel belangstelling is voor het nieuwe materiaal. “Zowel supermarkten, producenten en de verpakkingsindustrie hebben veel interesse in deze bijzondere verpakking. Vibers is namelijk een prima alternatief voor plastic verpakkingen en gemakkelijk te gebruiken door de industrie op bestaande machines.”

Ook alternatief voor beton

Naast verpakkingsmaterialen wordt nu gewerkt aan het 3D printen van een op vibers gebaseerd alternatief voor beton. Natuurlijke grondstoffen en high-tech komen hier samen. Ook zijn er sinds enkele maanden al consumentenproducten, zoals opbergbussen voor in de keuken, gemaakt van vibers. Jan-Govert van Gilst: “Straks heeft iedereen iets van vibers in huis.”

Groeiplan met ABN AMRO

Nu de ontwikkelfase is afgerond en de eerste producten in de winkel liggen, is de blik op de toekomst gericht. Samen met ABN AMRO is een groeiplan ontwikkeld om de productie op te schalen. “We stimuleren ondernemers om te kijken naar circulaire bedrijfsmodellen. Dit is een prachtig voorbeeld. We zijn vanaf het begin betrokken bij vibers en blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan de groei van deze ondernemer”, zegt Hein Brekelmans, hoofd van de Sustainable Finance Desk van ABN AMRO.

www.vibers.nl