HomeMachinesRobotiserenVetipak bouwt machines bij voorkeur zelf van de grond af aan op

Vetipak bouwt machines bij voorkeur zelf van de grond af aan op

Bij het woord passie denk je misschien niet snel aan een baan bij een verpakkingsbedrijf. Tot de medewerkers van Vetipak vertellen over hun drijfveren. Neem Jan van Diepenbeek, hoofd van de technische dienst in Veghel. Hij wordt helemaal enthousiast van de robottechnieken in de productielijnen van Vetipak.

Wat doe je precies bij Vetipak?

“Met een team van zes monteurs en een engineer ben ik verantwoordelijk voor ons machinepark in Veghel. Dat bestaat uit diverse geavanceerde verpakkingslijnen met een heleboel robottechniek. We zijn vooral gespecialiseerd op het gebied van teltechniek, het machineonderdeel dat zorgt voor de juiste hoeveelheden producten per eenheid, zoals het aantal snoepjes in één verpakking. Ook blinken we uit in kartonneertechniek, zoals de achthoekige Celebrations-feestverpakking.”

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit van jouw team?

“We beginnen meestal met prioritering en werkverdeling, zodat iedereen met de juiste klus op de juiste plek begint. Samen bereiden we ons dan goed voor, zodat we de juiste onderdelen en gereedschappen bij ons hebben. Soms moeten we op pad voor een reparatie. Daarnaast ligt onze focus op de ontwikkeling van nieuwe technieken en de verbetering van bestaande lijnen.”

Wat is er zo leuk aan je werk?

“Vooral de complexiteit van onze technieken, die is enorm toegenomen de laatste jaren. Alleen technisch inzicht is bij ons niet meer voldoende. Het gaat namelijk vaak om technieken die we hier in huis hebben ontwikkeld. Voor jongere collega’s is dat soms wel even lastig. Ervaren medewerkers moeten hun kennis op de juiste manier delen. Bij Vetipak doen we bij voorkeur alles zelf. Elk jaar ontwikkelen we wel een nieuwe machine die we helemaal van de grond af aan opbouwen.”

Wat is daarbij de grootste uitdaging?

“Tijd en budget zijn altijd uitdagende factoren. Bovendien moet je goed vooruitdenken. De meeste klanten willen bij nieuwe verpakkingen namelijk niet meteen investeren in grote orders. Die beginnen klein en worden bij succes uitgebreid. In de techniek moeten we daarop anticiperen.”

Heeft je werk ook minder leuke kanten?

“Soms is het een hele opgave om een antwoord te vinden op de vragen die we krijgen voorgelegd. Dan loopt iets bijvoorbeeld nét niet zoals we willen. Daar kan ik van balen, want we gaan hier altijd voor een 10. Daarnaast kan de tijdsdruk vervelend zijn. Nieuwe lijnen moeten bijvoorbeeld binnen twintig weken klaar zijn voor productie. En die weken vliegen voorbij kan ik je verklappen!”

Waar ben je trots op?

“We hebben het afgelopen jaar de verouderde teltechniek in een aantal lijnen vervangen door een geheel vernieuwde versie. Door ons ontwikkeld en gebouwd. Daarvoor moest de hele besturing van de lijnen eraf en moesten we ze weer vanaf nul opbouwen. Dat is gelukt, mét een enorme capaciteitsverbetering bovendien. We zijn van 50 stortingen per minuut naar 70 gegaan.”

En verder?

“Verder ben ik trots op de samenwerking in ons team. Iedereen deelt dezelfde passie voor machines. De meesten van ons zijn in de productie begonnen en hebben zich vanuit pure interesse ontwikkeld tot monteur. Daardoor vormen we echt een hecht team. Dat een van onze monteurs hier onlangs na drie jaar weer terug kwam, zegt veel over de Vetipak-spirit. We hebben veel voor elkaar over en zijn pas tevreden bij het ultieme eindresultaat.”

www.vetipak.com