HomeNieuwsVerse melk uit de automaat in glazen flessen van O-I

Verse melk uit de automaat in glazen flessen van O-I

O-I-melk

In Franstalig Zwitserland zijn automaten voor verse melk niet nieuw. Maar melkveehouder Mathias Faillétaz heeft wel voor een innovatie gezorgd: een automaat voor verse melk in een winkelcentrum. De automaat met een opvallend design in koemotief staat in de Manor supermarkt van het Zwitserse Chavannes Centre. Consumenten kunnen een herbruikbare glazen fles, of plastic fles, vullen en vervolgens aan de kassa betalen. De lichtgewicht glazen flessen van 1 liter worden enkel de eerste keer betaald. Daarna brengt de consument ze weer terug en kunnen ze telkens opnieuw worden gevuld.

O-I-logoMathias Faillétaz, een melkproducent uit de regio, begon met dit project om zijn afzetmarkt uit te breiden en vroeg Manor of hij een automaat in het winkelcentrum mocht plaatsen. “Op deze manier kan ik veel meer mensen bereiken met mijn product dan wanneer ik kleine hoeveelheden verkoop aan mensen die naar de boerderij komen.”

Sinds de installatie in oktober 2009 kent de automaat een stijgend succes. Hoewel er in dezelfde sectie van de supermarkt ook melk in karton wordt verkocht, kiezen veel consumenten voor de verse melk in flessen. “Mensen houden ervan verse melk te drinken. Het brengt hen terug naar hun kinderjaren toen ze bij de boer melk gingen halen”, vertelt Christine Faillétaz.

Jérôme Delahaie van het Chavannes Center is het daar mee eens: “Door mensen de kans te geven om melk van de boer te kopen, brengt deze automaat een beetje de traditionele markt naar de supermarkt.” Maar terwijl melk van de boerderij voor velen iets uit een ver verleden lijkt, is de kans om lokale producten te kopen erg belangrijk voor de milieubewuste consument.

Het experiment bij Manor is nog in een testfase maar de eerste resultaten zijn bemoedigend. Volgens Jérôme Delahaie van Manor is de reactie van de klanten erg positief. Ze waarderen vooral dat de traditionele glazen flessen herbruikbaar zijn en erg licht, waardoor ze makkelijker te dragen zijn. Deze factoren zijn enkele van de milieuvriendelijke kwaliteiten van glasverpakkingen. Gemaakt van natuurlijke grondstoffen kunnen glazen flessen eindeloos vaak worden gerecycled zonder aan kwaliteit te verliezen. Glas is inert en niet-poreus waardoor het de versheid en smaak van de melk behoudt.

De kans is groot dat het experiment ook in andere vestigingen van Manor wordt herhaald.

Kijk voor meer informatie op www.o-i.com.