HomeTips van de redactieVerpakkingssector reageert op Pack Online op impact van coronavirus

Verpakkingssector reageert op Pack Online op impact van coronavirus

Het is inmiddels ruim een week geleden dat de eerste maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan van kracht werden in Nederland. Bedrijven in de verpakkingsindustrie hebben sindsdien maatregelen genomen om onder andere medewerkers, klanten en relaties te beschermen. De redactie van Pack Online ging – niet fysiek – opzoek naar voorbeelden en reacties uit de sector.

Zo doet men bij Rovema hun best om de impact van de ontstane situatie op de operatie van klanten tot een minimum te beperken. “We hebben maatregelen genomen om onze activiteiten, productie, montage en het verzenden van machines en reservedelen zo goed mogelijk in stand te houden”, laat Christel Geerts van Rovema Benelux weten.

Ook bij Sealpac, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Ultrapak, begrijpt men dat het in deze tijden ontzettend belangrijk is dat de voedingsmiddelenindustrie op het hoogst mogelijke niveau blijft opereren. “Onze lokale distributeurs zijn er om onze klanten op alle mogelijke manieren te ondersteunen en hen de best mogelijke service te bieden”, benadrukt Sealpac in een verklaring.

Uiteraard werken ook in de verpakkingssector zoveel mogelijk mensen vanuit huis. “Onze accountmanagers maken de komende drie weken geen afspraken buiten de deur, maar zodra de situatie het weer toelaat zullen we weer beschikbaar zijn voor bezoeken op locatie. Ons orderproces loopt gewoon door evenals de leveringen van de diverse orders”, laat Logi Label desgevraagd weten.

Daarnaast schorten veel bedrijven, waaronder ook Ulma Packaging, niet-cruciaal onderhoud tot nader order op. “Om onze klanten in onvoorziene gevallen de beste service te bieden, staat servicepersoneel stand-by vanuit thuis voor calamiteiten. We streven ernaar om op een zo autonoom mogelijke wijze onze klanten te ondersteunen en een zo goed mogelijke service te bieden ondanks de huidige omstandigheden”, benadrukt Roy Hofstee van Ulma Packaging.

Toch maken Europese voedingsmiddelenbedrijven zich uiteraard zorgen over de impact van het coronavirus. “Tekorten aan personeel en problemen met transport en logistiek zijn problemen die opdoemen, evenals tekorten aan verpakkingsmaterialen”, somt brancheorganisatie FoodDrinkEurope de zorgen van Europese voedingsmiddelenbedrijven over het oprukkende coronavirus op.

Het plannen en produceren van een vers product is momenteel inderdaad een uitdaging, zo weet men ook bij producent van geitenkaasproducten Bettinehoeve. “We werken met man en macht om de supermarkten tijdig te kunnen leveren met onze producten”, laat het bedrijf weten.

Ook FrieslandCampina streeft ernaar om consumenten – vooral nu – van voeding te voorzien. “Ik ben onder de indruk van de manier waarop onze medewerkers anticiperen op deze nieuwe realiteit. We doen er alles aan om onze klanten en consumenten over de hele wereld te voorzien van onze zuivelproducten”, aldus Hein Schumacher van Royal FrieslandCampina.

Het coronavirus leidt ook tot uitstellen van beurzen als Interpack en Empack. Zo stelt Messe Düsseldorf de toonaangevende internationale vakbeurs Interpack uit. De beurs vindt nu plaats van 25 februari t/m 3 maart 2021. “Interpack gedijt op persoonlijke ontmoetingen en dit is alleen mogelijk als er geen gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn. Uitstel is verantwoordelijk en terecht”, licht Christian Traumann van Multivac namens de organisatie van Interpack toe.

Ook de komende editie van verpakkingsbeurs Empack wordt vanwege het coronavirus verplaatst naar 23, 24 en 25 juni 2020 in Jaarbeurs Utrecht. “Het bestaansrecht van Empack bestaat uit het samenbrengen van de complete community van de Nederlandse verpakkingsindustrie. We zijn blij dat we een nieuw moment gevonden hebben, want we zijn het aan alle stakeholders verplicht om het jaarlijkse verpakkingsevenement Empack door te laten gaan”, benadrukt Irma de Hoon van Easyfairs, de organisatie achter Empack.

Easyfairs heeft zelfs besloten actief mee te werken aan de strijd tegen het coronavirus. Zij stelt haar locaties ter beschikking aan lokale en nationale overheden die betrokken zijn in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. “Onze eventlocaties kunnen dienst doen als tijdelijke zorgcentra, locaties voor het onthaal en het scheiden van patiënten, stockageruimtes van medisch materiaal en dergelijke. We hebben de burgemeesters en wethouders van de gemeente Gorinchem, Hardenberg en Venray persoonlijk op de hoogte gebracht”, licht Jeroen van Hooff van Easyfairs toe.

In verband met het coronavirus heeft het kabinet in Nederland besloten om uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft. Verder geven banken MKB-bedrijven een half jaar uitstel voor aflossing van hun leningen. “Geweldig hoe de Nederlandse overheid met ondernemend Nederland meedenkt. Laten we blijven ondernemen, elkaar steunen en zorgen dat we met z’n allen hier uit komen”, reageert Freek Jacobs van VH Vertical Packaging.