De X-line van Multivac, een nieuwe generatie dieptrekverpakkingsmachines, heeft recentelijk de Gold International FoodTec Award 2018 gewonnen. Deze dieptrekverpakkingsmachine wordt gewaardeerd vanwege haar innovatieve technologie. Met een naadloze digitalisering, het uitgebreide sensorsysteem en netwerkmogelijkheden met de Multivac Cloud, creëert de X-line een nieuwe dimensie op het gebied van betrouwbaarheid, kwaliteit en prestaties van de verpakking.

De DLG (German Agricultural Association) reikt samen met haar handelspartners de International FoodTec Award uit voor baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van innovatie, duurzaamheid en efficiëntie in de voedseltechnologie. Een jury, die bestaat uit internationale wetenschaps- en onderzoeksexperts en uit vertegenwoordigers uit de industrie, is verantwoordelijk voor het selecteren van de meest vooruitstrevende concepten. De prestigieuze gouden en zilveren medailles van de Technology Award worden door de DLG om de drie jaar uitgereikt in samenwerking met haar partners uit de industrie en media op de Anuga FoodTec in Keulen.

De X-line, die de gouden medaille heeft gewonnen, bereikt een nooit eerder behaald niveau van sensorregeling, waarbij de multisensorbesturing alle relevante onderdelen van het proces beheerst. Met behulp van gesloten regelcircuits legt het sensorsysteem constant een breed scala aan proceswaarden vast, zoals bijvoorbeeld voor vormen, evacuatie en afdichting. Zelfs de matrijzen voor het vormen en sealen zijn geïntegreerd in de sensorbesturing via elektronische sensormodules. Alle processtappen worden op het optimale niveau gecoördineerd, terwijl product- en systeemgerelateerde afwijkingen zoveel mogelijk automatisch worden gecompenseerd en zelfs foutieve instellingen door operators onafhankelijk worden gedetecteerd en weergegeven. Hierdoor kan de X-line constant optimaal presteren.

Met Multivac Pack Pilot kan de machine op het optimale niveau worden ingesteld met behulp van machinebesturingsondersteuning. Wanneer nieuwe recepten worden gemaakt, stelt de machine zichzelf optimaal in, met behulp van de matrijzensetgegevens en de functies voor verpakingseenheid, product en verpakkingsmateriaal die zijn geselecteerd. Dit betekent dat de machine kan worden gebruikt, zelfs zonder speciale kennis van de operator. Pack Pilot heeft toegang tot uitgebreide expertkennis, die profiteert van procesgegevens van meer dan 1.000 nieuwe verpakkingsoplossingen per jaar. De X-line produceert verpakkingen met maximale betrouwbaarheid, constante kwaliteit en zeer hoge output zonder productieverlies tijdens het opstarten van de machine.

Een nieuwe generatie matrijzen genaamd X-tools garandeert de laagste bedrijfskosten in de markt. De X-tools hebben een uitgebreid scala aan innovaties op het gebied van ontwerp, sensorsysteem en activeringsfuncties. Ze maken kortere evacuatietijden mogelijk en dragen daardoor bij aan hogere cyclusoutputs. Optioneel kunnen de X-tools worden ontworpen met een nauwere randafwerking. Dit betekent dat de filmrnad met maximaal 30 procent worden verminderd. Alle matrijselementen zijn gecodeerd en kunnen worden geïdentificeerd door de dieptrekverpakkingsmachine. Wanneer een matrijs correct is geïnstalleerd, stelt de machine zichzelf automatisch in, wat zorgt voor een optimale procescontrole. Dit betekent dat de bedrijfszekerheid wordt verhoogd, met name voor machines met frequente formaatwijzigingen.

Tot slot is de X-line uitgerust met een innovatief bedieningsconcept. De intuïtieve HMI 3 Multi-Touch gebruikersinterface heeft een hoge resolutie en is gelijk aan de bedieningslogica van de mobiele apparaten van tegenwoordig. Hiermee kunnen de bedrijfsprocessen nog eenvoudiger en betrouwbaarder worden geregeld en kan deze individueel worden ingesteld voor de specifieke operator. Dit omvat verschillende toegangsrechten en werktalen. Gebruikerslogin is contactloos door middel van RFID-chipkaarten. Alle relevante machineparameters worden weergegeven op één schermpagina.

www.multivac.nl