HomeMachinesEtiketteren en printenVerpakkingslijn van Ishida verwerkt 40 trays met kant-en-klare salades per minuut

Verpakkingslijn van Ishida verwerkt 40 trays met kant-en-klare salades per minuut

ishida-gastro-star-1

Ishida Europe heeft een complete verpakkingslijn ontworpen en geïnstalleerd waarmee drie tot vier operators in staat zijn maximaal 40 trays met kant-en-klare salades per minuut te verwerken, terwijl daarnaast ook de productinspectie is geautomatiseerd waardoor iedere verpakking aan de hand van een opgeslagen X-ray afbeelding kan worden getraceerd

ishida-logoGastro Star AG produceert dagelijks 30 ton aan verse producten, variërend van groenten en salades tot fruit, inclusief kant-en-klare gemengde salades voor de merken Betty Bossi en Weight Watchers. Het bedrijf was een van de eersten die zijn verpakkingsproces voor salades automatiseerde. De nieuwe lijn is één van een reeks maatregelen die Gastro Star heeft getroffen om hun capaciteit en efficiency te vergroten en aan de toenemende vraag naar producten te voldoen.

De nieuwe lijn werd ontworpen door de Solutions divisie van Ishida, die het systeem vervolgens in samenwerking met Itech, distributeur van Ishida in Italië en Zwitserland, in november 2009 installeerde. De lijn produceert verpakkingen van 200 en 250 gram en omvat tray ontnesten, multiheadwegen, tray sealen, etiketteren, seal testen, een optisch controlesysteem, X-ray inspectie, controlewegen en het verpakken in kratten.

Het ontwerp van Ishida maakt het mogelijk om kratten met bewerkte slabladeren, die op maat zijn gesneden en zijn gewassen, met een lift tot boven de multiheadweger te brengen, waar de salade in een toevoersysteem wordt gekiept. De tray sealer, een geavanceerde Ishida QX-1100, vormt de kern van de lijn. Deze machine kan vier trays tegelijk onder een beschermende atmosfeer van zuurstof, stikstof en kooldioxide verwerken, waarna de trays met een keurige, spaarzame seal zonder uitstekende randjes worden afgeleverd.

De nieuwe lijn heeft ervoor gezorgd dat de van oudsher arbeidsintensieve taken van het wegen en verpakken van producten efficiënter zijn geworden. De roestvrij stalen contactoppervlakken en het ultramoderne trilsysteem van de 10-kops weger uit Ishida's RS-productreeks, verkleinen de kans op het samenklonteren of -kleven van de bladeren. Het handmatig corrigeren van potentiële problemen waarbij het product tussen de seal geklemd zit, is een taak die grotendeels overbodig is geworden vanwege een distributiesysteem waarmee de bladeren in keurige en kleine batches in de trays worden gedeponeerd. Dit gebeurt via een toevoerbuis en zinktrechter die de bladeren voorzichtig tot onder de rand van de tray aanduwt.

Op het einde van de lijn wordt het voorheen meest arbeidsintensieve gedeelte van de lijn nu automatisch uitgevoerd door Ishida's eigen pick-and-place systeem, IPS. Dit wordt op hoge snelheid uitgevoerd en gaat met een veel grotere flexibiliteit gepaard omdat het individuele verpakkingen pickt in plaats van vooraf opgegeven partijen of lagen. Handmatig blijft de toevoeging van een plastic bekertje met productspecifieke extra's, zoals sladressing, kaas of croutons

ishida-gastro-star-2De nieuwe lijn van Ishida is ontworpen met de weger gemonteerd op wielen voor meer bewegingsvrijheid op de werkvloer. Zowel de weger als het toevoersysteem kan moeiteloos omhoog en omlaag worden bewogen voor schoonmaakdoeleinden. Samen met het algemene beleid van Ishida, wat tot doel heeft dat contactonderdelen zonder gereedschap kunnen worden verwijderd en vervangen, betekent dit dat de hygiëne kan worden verbeterd terwijl het aantal arbeidsuren dat aan het schoonmaken wordt besteed afneemt.

De Ishida Seal Tester die in de lijn is geïntegreerd en kan bij hoge snelheden gaatjes of openingen in de seal van 0,75 mm detecteren. Hierop gemonteerd en met de capaciteit om het rejectsysteem te gebruiken, bevindt zich een optisch systeem van Ishida, dat nagaat of ieder etiket het juiste is en correct is aangebracht. Bovendien worden de op het etiket afgedrukte gegevens aan de informatiesystemen van het bedrijf gerelateerd om te controleren dat alle data, gewichten, prijzen en barcodes correct zijn, wat extra bescherming biedt voor eindconsumenten, winkeliers en de reputatie van merken.

Gastro Star besloot om een X-ray inspectiesysteem in de lijn op te nemen om de volledige traceerbaarheid van iedere verpakking met salade te waarborgen. Het X-ray inspectiesysteem waarvoor werd gekozen is een Ishida IX-GA 2475, die niet alleen ongewenste stoffen zoals metaal, plastic, glas, steen, rubber en bot kan detecteren, maar ook verpakkingen signaleert die niet volledig zijn gevuld of zijn beschadigd.

Het controlesysteem registreert het precieze gasmengsel dat in de beschermende atmosfeer aan iedere verpakking wordt gegeven, evenals de temperatuur waarin het sealen plaatsvond. Het systeem produceert ook een X-ray afbeelding die aan de verpakking wordt gerelateerd, die gebruikt kan worden om eventuele twijfels over de inhoud weg te nemen.

De 30 à 40 verpakkingen per minuut die de nieuwe lijn kan verwerken, is een verdubbeling van het aantal dat met de snelste oude lijn van Gastro Star werd behaald en dit met een productweggave van slechts 1 tot 2% vergeleken met 10% voor de oude lijn. Bij Gastro Star worden momenteel niet meer dan twee ploegendiensten per dag gedraaid en men heeft uitgerekend dat de lijn zichzelf binnen vijf jaar zal hebben terugverdiend.

“Het hele project werd zeer goed en zeer professioneel beheerd,” aldus Ueli Forster, algemeen directeur van Gastro Star. “Ishida is expert op het gebied van lijnoplossingen en diende het meest integreerbare voorstel in. De lay-out van de lijn was overtuigend en het onderhoud evenals een gegarandeerde lijnbeschikbaarheid waren in het voorstel inbegrepen. Omdat we niet over voldoende ervaring beschikten met een dergelijke lijn, gaven we bovendien de voorkeur aan het gebruik van één enkele leverancier.”

Kijk voor meer informatie op www.ishidaeurope.nl.

Bron: AGF.nl