HomeNieuwsBeurzen en evenementenVerpakkingsindustrie komt weer samen op Empack in Gorinchem

Verpakkingsindustrie komt weer samen op Empack in Gorinchem

Op 9, 10 en 11 april zal Evenementenhal Gorinchem weer omgetoverd worden tot het middelpunt van verpakkend Nederland. “Tijdens het driedaagse vakevenement Empack worden alle uitdagingen waar de verpakkende industrie tegenaan loopt besproken. Gerenommeerde exposanten en experts worden aangesloten om actuele verpakkingsvraagstukken en oplossingen aan het licht te brengen”, vertellen Susanne den Otter en Marcel van Heusden, beiden Account Manager bij beursorganisatie Easyfairs, enthousiast.

Exposanten

Bekende namen als Bandall, Clever-CPL, De Koningh Coding & Labeling, Espera-Nederland, GEA Food Solutions, GKS Packaging, Global Flexibles Europe, Laurijsen Weegautomaten Dongen, Multipond Benelux, Ultrapak, VH Vertical Packaging en VWS Nederland zullen aanwezig zijn. Susanne den Otter: “Maar ook nieuwe namen mogen we dit jaar verwelkomen. Door een mooi compleet deelnemersveld op alle aspecten binnen de verpakkingswereld hebben we inmiddels de plattegrond kunnen uitbreiden naar Next Level, de prime locatie waar veel daglicht en waar het centrale cateringplein zal zijn.”

Automation4Packaging

Automatisering van het verpakkingssysteem is een belangrijk thema binnen de sector. “Niet gek dat het ook een grote rol speelt tijdens Empack. Onder de noemer Automation4Packaging presenteren wij en onze exposanten hi-tech machines, robotica, sensoren en software voor het optimaliseren van het verpakkingsproces. Met als uiteindelijk doel jou verder te helpen je proces zo in te richten dat de kwaliteit en consistentie van verpakkingen efficiënt verbetert, de productiviteit verhoogt, arbeidskosten verlagen en de doorlooptijd verkort”, somt Marcel van Heusden op.

Kennisprogramma

Tijdens de drie dagen zijn niet alleen de exposanten zeer belangrijk voor alle vraagstukken. Roos Ouwerkerk, Content Coordinator van Empack, licht toe: “Empack speelt tijdens deze editie in op actuele onderwerpen van de voordelen en uitdagingen van automatiseren tot het presenteren van circulaire verpakkingsoplossingen. Gedurende de drie dagen komen diverse experts op het podium voor kennisdeling en inspiratie in maar liefst twee theaters: het Kennistheater op Next Level en het Pitch-Pack-Plein op de beursvloer. Hiermee streeft de organisatie van Empack ernaar om nog meer in te spelen op de prangende vragen uit de markt en meer podium te bieden voor de nieuwste ontwikkelingen.”

Kennistheater

In het Kennistheater worden bezoekers uitgedaagd om een toekomstperspectief aan te nemen, dankzij de partners van Empack. “Onder andere KIDV, Green Serendipity, NRK Verpakkingen, Brightlands en HAS Hogeschool delen in de hypermoderne congreszaal op Next Level in Evenementenhal Gorinchem meer over hoe de verpakkingsindustrie zich toekomstgericht voort kan bewegen”, blikt Susanne den Otter vooruit.

Pitch-Pack-Plein

Om verder in te spelen op de vraagstukken die op dit moment verpakkend Nederland ’s-Nachts wakker houden, introduceert Empack een nieuw theater; het Pitch-Pack-Plein. Roos Ouwerkerk: “Op iedere beursdag zal hier een ander thema centraal staan. Op dinsdag 9 april trapt de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen op het Pitch-Pack-Plein de eerste beursdag af met een rondetafeldiscussie over voedselverspilling en duurzaamheid, waarbij het publiek de kans krijgt om prikkelende vragen te stellen. Op woensdag 10 april wordt het initiatief Pitch Your Product voortgezet en zal wederom geleid worden door Cradle to Cradle. Met een sterke jury bestaande uit Green Serendipity, ChemistryNL en het KIDV, wordt aan het einde van de dag de Innovatie Award van 2024 uitgereikt. Op donderdag 11 april vinden we in dit theater de experts en creatievelingen op het gebied van consumentenverpakkingen.”

Consumentenverpakkingsstraat

Het succes van de combinatie Packaging Innovations met Empack in Den Bosch afgelopen jaar, resulteert in een programma op het Pitch-Pack-Plein en een toegewijde area op de beursvloer genaamd de Consumentenverpakkingsstraat. “We willen een platform bieden waar de branche samenkomt, niet alleen om kennis te delen maar ook om de discussie aan te gaan. Het Pitch-Pack-Plein wordt dé plek voor interactie en prikkelende vragen”, voegt Marcel van Heusden toe. In de Consumentenverpakkingsstraat staan partijen klaar om de bezoeker te inspireren in de verpakking van de toekomst en de mogelijkheden van nu. Susanne den Otter: “In deze nieuwe area vinden de bezoekers de professionals van DiDutch, Green Serendipity, Keizer International, NowNewNext, NVC, Vouwkarton Platform, L’atarimae, Chemistry NL en Albert Heijn. Op de hoogte blijven van innovaties en ontwikkelingen binnen de consumentenverpakkingen is essentieel om bewuste en duurzame keuzes te maken. De verpakkingsuitdagingen op het gebied van circulaire oplossingen en duurzaam materiaal gebruik voor een goede afvalverwerking zijn voor deze partijen gesneden koek.”

Symposium en rondetafeldiscussie

Wie is geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bioplastics en verpakkingen?, mag het symposium ‘Bioplastics & Verpakkingen’ op dinsdagmiddag 9 april niet missen. “Dit symposium, georganiseerd door Green Serendipity in samenwerking met Empack en Powered by ChemistryNL, biedt een diepgaande verkenning van de rol van bioplastics in het verminderen van de CO2-voetafdruk, het minimaliseren van milieubelasting en het aanpakken van het probleem van microplastics. Daarnaast nodigt de European Co Packers Association (ECPA) je van harte uit voor een boeiende paneldiscussie. Als pioniers op het gebied van verpakkingsoplossingen zijn we verheugd om een platform te bieden waarop we de meest recente ontwikkelingen in de sector kunnen verkennen en bespreken”, legt Marcel van Heusden uit.

Empack Going Green

Met het doel om een zero-waste event te worden, zet Empack tijdens de komende editie de eerste stappen om dit doel te bereiken. Susanne den Otter: “Duurzaamheid is niet alleen een thema op het podium, maar ook achter de schermen. Door het programma online beschikbaar te maken, verminderen we ons papierverbruik aanzienlijk Daarnaast onderscheiden wij ons onder de noemer Empack Going Green met de volgende initiatieven op de beurs: bewust omgaan met papier, aandacht voor duurzaamheid en regelgeving in het inhoudelijk programma, promoten van carpoolen door functie op website en partnerships met vooraanstaande partijen die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan.”

De Showroom

In een tijd waar duurzaamheid en circulariteit centraal staan, is het belangrijk om de machines in de verpakkingsindustrie een ‘tweede kans’ te geven. In de gedachte van niet weggooien maar hergebruiken streven we als organisatie ook naar de meest duurzame oplossingen. Op Next Level wordt een showroom in samenspraak met exposanten gepresenteerd waar bezoekers machines kunnen vinden welke een tweede leven verdienen. In De Showroom op Next Level vind je een assortiment aan refurbished of tweedehands machines. Of het nu gaat om een opgeknapte machine, een showroommodel of een prachtige tweedehands die alvast helemaal is warmgedraaid”, licht Roos Ouwerkerk toe.

Evenementenhal Gorinchem

Op 9, 10 en 11 april 2024 komt de verpakkingsindustrie weer samen in Evenementenhal Gorinchem. Susanne den Otter besluit: “Van vulmachines tot labeltechnologie en van materialen tot industriële verpakkingsoplossingen. Op Empack vind je de antwoorden op jouw verpakkingsvraagstukken.”

www.empack.nl