HomeNieuwsBeurzen en evenementenVerpakkingscommunity viert feest tijdens twintigste editie van Empack

Verpakkingscommunity viert feest tijdens twintigste editie van Empack

Op 5 en 6 april 2023 wordt in Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch hét grootste verpakkingsevent van de Benelux georganiseerd, waarbij de gehele verpakkingscommunity onder één dak terug te vinden is. Innoveren, het zit in de naam. Hiermee wordt niet alleen gedoeld op het aanbod op de beurs, maar ook de vorm waarin de beurs plaatsvindt heeft verandering nodig. Door de enorm snelle veranderingen in de verpakkingsindustrie organiseert beursorganisator Easyfairs de twee verpakkingsbeurzen dit jaar niet afzijdig van elkaar, maar tezamen. Daarmee vormt Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch het decor voor het grootste en meest complete verpakkingsevent van de Benelux.

Verpakkingsfeest

We blikken samen met Sharon Haans, Content Coördinator bij Easyfairs, vooruit op de twintigste editie van Empack. “Inderdaad de twintigste editie van Empack. Een mijlpaal die we niet zomaar voorbij laten gaan. Het wordt een bijzondere editie. We staan op een toepasselijke manier stil bij ons jubileum. En we zetten natuurlijk vol in op vernieuwing. Een heus verpakkingsfeest voor de gehele verpakkingscommunity”, begint Sharon Haans enthousiast aan het gesprek.

De Gouden Noot

In 2023 debuteert De Gouden Noot, 's werelds meest competitieve verpakkingsinnovatiewedstrijd, op Empack en Packaging Innovations. Sharon Haans: “We pakken ook deze editie weer groots uit. Al bij binnenkomst staan verpakkingsinnovaties van winnaars van De Gouden Noot in de schijnwerpers. Het winnen van deze wedstrijd brengt significante wereldwijde bekendheid en debuteert in 2023 voor het eerst op Empack en Packaging Innovations. Zo vinden bezoekers op beide beursdagen duurzame, effectieve en innovatieve verpakkingen van de finalisten van De Gouden Noot.”

Kickstart

Bezoekers kunnen hun beursbezoek goed aftrappen door aan te schuiven bij de kickstart. “Welke (duurzame) oplossingen voor vandaag en morgen zijn er in de verpakkingsindustrie? De verpakkingsindustrie staat niet stil. Meer dan ooit werkt iedereen aan duurzamere oplossingen. Nu is het moment om over te gaan tot actie. In het nieuws worden volop allerlei duurzame initiatieven gedeeld. Om je als verpakkingsprofessional mee te nemen in oplossingen van vandaag en morgen zijn er twee verrassende kickstarts gepland voor zowel bezoekers van Empack als Packaging Innovations”, licht Sharon Haans toe.

Automation4Packaging

Nog nooit was de vraag vanuit de markt om slimme oplossingen van het verpakkingsproces zo groot als nu. Sharon Haans: “Vraag en antwoord komen samen op Automation4Packaging. De verpakkingsindustrie behoort al jaren tot één van de topsectoren van Nederland. Om groot te blijven en te blijven groeien, is innovatie noodzakelijk. Maar ontwikkeling van nieuwe technologieën is vaak duur en vraagt om specialistische kennis. De oplossing? Automatisering van het verpakkingsproces. Dit zorgt niet alleen voor meer efficiëntie, maar is ook lager in de kosten. Daarom krijgt Automation4Packaging een prominente plaats.”

Pitch Your Product

Benieuwd welke bedrijven innovaties hebben ontwikkeld die professionals in de wereld van (consumenten)verpakkingen echt verder helpen? “Om in één keer helemaal bijgepraat te zijn, schuif je eenvoudig aan bij Pitch Your Product in de centrale entreehal. In korte pitches praten partijen als Oerlemans Packaging Group, CIRCO, Now New Next, Slimstock, Loftware en KIDV de bezoeker bij. Dit onder leiding van juryleden Charles van Reij en Nienke Steen van Cradle to Cradle. Innovaties helpen de verpakkingswereld vooruit. En die ontwikkeling is grenzeloos. Ben jij benieuwd welke innovatie jouw bedrijf verder helpt”, vraagt Sharon Haans.

Business Terras

Op het Business Terras mag ook een partij als PEFC mag niet ontbreken. Sharon Haans: “De bezoeker leert meer over het werken aan een groene en gezonde toekomst, behoud van bossen en het tegengaan van de klimaatverandering in de centrale entreehal. Naast de ontmoetingsplek op de stand achter Pitch Your Product organiseert PEFC Nederland samen met Easyfairs een lezing op de beursvloer in het Kennistheater.”

NL Packaging Awards

De NL Packaging Awards hebben na drie jaar afwezigheid een iets andere opzet. “De NL Packaging Awards geven de Nederlandse verpakkings- en designwereld het podium dat deze innovatieve en creatieve sector verdient. Op de eerste beursdag (5 april om 10.45 uur, red.) worden de nominaties in het kennistheater van Empack bekendgemaakt”, kondigt Sharon Haans aan.

Packaging Innovations

Bezoekers van Empack kunnen uiteraard ook een kijkje nemen op alle extra’s die Packaging Innovations te bieden heeft. Sharon Haans: “Na zeven edities als succesvol stand-alone event ondergaat Packaging Innovations een strategische wijziging. Het sterke merk Packaging Innovations blijft intact en hiermee het enige event in Nederland welke zich uitsluitend richt op consumentenverpakkingen. Daarnaast blijft content key met (inter)nationale merkcases en verpakkingsinnovaties die een podium krijgen als ook de exclusieve uitstraling en natuurlijk het netwerken in stijl.”

Re-Use Paviljoen

Reuse, refill, rethink, renew, redesign en recycle, het zijn essentiële begrippen in de verpakkingsuitdagingen. “Welke oplossingen zijn er al? Of mogen we op korte termijn verwachten? We laten ons allemaal verleiden door verpakkingen. Iedere Nederlander opent gemiddeld zo’n 2.555 verpakkingen per jaar, waarvan 20% niet recyclebaar is. We houden steeds meer rekening met duurzame verpakkingen. Maar hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat jouw verpakking opvalt, online en in het schap? Sluit jouw verpakking aan bij de doelgroep die je wilt bereiken? Verkoopt jouw design jouw product? En niet geheel onbelangrijk: blijf jij met jouw verpakking de concurrentie voor? ‘That’s where we come in’”, weet Sharon Haans.

Kennistheater

In het kennisprogramma van Packaging Innovations worden bezoekers geïnspireerd en uitgedaagd om eens anders na te denken over (consumenten)verpakkingen. Sharon Haans: “Het KIDV geeft op 5 en 6 april acte de présence. Woensdag 5 april geven Karen van de Stadt en Vincent Balk in het kennistheater van Packaging Innovations een presentatie over het voorstel van de Europese Commissie voor de nieuwe verpakkingsordening, de Packaging and Packaging Waste Regulation. Op donderdag 6 april verzorgen Rolf van Sprang van KIDV en Margot Meijerink van Universiteit Twente/Attero een sessie over verstorende factoren bij de sortering en recycling van verpakkingen.”

Experts

Packaging Innovations, dat een podium voor identiteit, design en reductie biedt, staat ook stil bij de psychologie achter een verpakkingen en bij hoe de milieu-impact van een verpakking na gebruik verkleint kan worden. “Tijdens Packaging Innovations praten experts de bezoeker bij over de laatste ontwikkelingen uit het vakgebied. In het kennisprogramma van Packaging Innovations vind je ongetwijfeld een antwoord op je vraag of word je geïnspireerd en uitgedaagd om eens anders na te denken over je verpakkingsontwerp. Er is dus zoveel te doen en alle activiteiten zijn zeker de moeite waard. Je kunt je bijna afvragen of één dag de beurs bezoeken genoeg is”, besluit Sharon Haans met een knipoog.

Schrijf je gratis in met code MP1161…