HomeDossiersDuurzaamheidVerpakkingen spelen sleutelrol in tegengaan voedselverspilling

Verpakkingen spelen sleutelrol in tegengaan voedselverspilling

De helft van al het voedsel dat wordt geproduceerd wordt weggegooid. Dat meldt een rapport van het Institution of Mechanical Engineers (Imeche). Dit wordt volgens het rapport met name veroorzaakt door te strenge houdbaarheidsdatums, 1 + 1 gratis aanbiedingen en de eis van consumenten dat voedsel er perfect uit ziet. Verpakkingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van deze verspilling.

Naast het weggooien van voedsel dat dicht bij het einde van de houdbaarheidsdatum is, weigeren supermarkten volgens dr. Tim Fox, hoofd Energy and Environment van Imeche, vaak volledige oogsten van groente of fruit, enkel en alleen om ‘cosmetische' redenen, zoals een te kleine maat. Verder wordt volgens het rapport in het Verenigd Koninkrijk tot 30% van de groenten niet geoogst vanwege het uiterlijk van de producten.

Volgens Britse verpakkingsproducenten Incpen en Linpac Packaging zijn verpakkingen cruciaal in onder andere het veilig transporteren en langer kunnen bewaren van voedsel. “Kwaliteitsverpakkingen kunnen verspilling in de gehele supply chain tegengaan door voedsel een langere houdbaarheid te geven. Bovendien zorgt goede verpakking er voor dat producten veilig over de hele wereld kunnen worden vervoerd,” aldus Alan Davey van Lincpac.

Matt Parker van Zebra Technologies ziet een oplossing in RFID en streepjescodes. “Deze technologieën kunnen de zichtbaarheid van de supply chain verbeteren en voorzien ons van real-time informatie over de lokatie, toestand en levertijd van producten tot op het niveau van individuele producten.”

Kijk voor meer informatie op www.imeche.org of klik hier voor het rapport “Waste not, want not”.