Binnen het EU-onderzoeksprogramma NovelQ naar nieuwe houdbaarheidstechnieken, waarin vijf jaar lang door 32 Europese partners uit de wetenschappelijke en industriële wereld is gewerkt, is meer bereikt dan wetenschappelijk succes. Het leidde ook tot technologieontwikkeling en nieuwe productmogelijkheden. Dat stelt projectleider Arlette Matser, binnen Wageningen UR senior onderzoeker milde conservering en vanaf het begin bij het project betrokken.
NovelQ heeft volgens Matser veel wetenschappelijk inzicht gebracht in het effect van de nieuwe conserveringstechnieken op voedingsmiddelen. Ze noemt het effect op de productveiligheid, de textuur, smaak en kleur, maar ook op de verpakking, in het bijzonder de interactie tussen verpakking en product. Het gaat dan om migratie van verpakkingscomponenten zoals drukinkt of (co)polymeren in kunststof. Aangetoond is bijvoorbeeld dat door combinatie van hoge druk (7000 bar) en hoge temperatuur (110-120 °C) sporen geïnactiveerd kunnen worden. Hoge druk kan dus worden gebruikt voor steriliseren.
Er is ook naar de ontwikkeling van nieuwe verpakkingen gekeken. Uit verpakkingsonderzoek blijkt dat bestaande verpakkingen niet voldoende bestand zijn tegen hoge druk en hoge temperatuur. Daarom heeft Icimendue, een Italiaans verpakkingsbedrijf, inmiddels een nieuwe folie ontwikkeld die geschikt zou zijn voor hoge-druksterilisatie. Migratie van componenten tussen product en verpakkingsmateriaal blijft achterwege en de permeabiliteit van de folie blijft intact.
Klik hier om het volledige artikel te lezen.
Bron: FoodHolland