HomeDossiersDuurzaamheidVerpakkingen hebben potentie ​​verschil te maken in voedselverspilling

Verpakkingen hebben potentie ​​verschil te maken in voedselverspilling

Ongeveer 40 procent van het wereldwijd geproduceerde voedsel gaat verloren door verspilling en inefficiëntie – terwijl meer dan 700 miljoen mensen nog steeds honger lijden. “Hoewel het probleem van voedselverlies en -verspilling (FLW) al enige tijd op de agenda staat, is de huidige urgentie ervan veel groter dan ooit tevoren, gedreven door cruciale verschuivingen in onze mondiale context”, zegt Oksana Sapiga, woordvoerder van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), in een interview met interpack Magazine.

Voedselverlies is niet alleen een ethische kwestie – het vormt ook een groot economisch en milieuprobleem. Tot tien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van voedselverspilling, wat ook zorgt voor een geschat jaarlijks financieel verlies van meer dan 1,5 biljoen dollar. Dit ondermijnt de bestaansmiddelen, drijft de voedselprijzen op en vergroot de voedselonzekerheid – kwesties die bijzonder urgent zijn in het huidige onstabiele economische klimaat, legt Sapiga uit. Daarom vraagt ​​het onderwerp om voortdurende aandacht en slimme oplossingen van de industrie – beide centrale doelen van het SAVE FOOD-initiatief.

De verwerkings- en verpakkingssector heeft de potentie om een ​​aanzienlijk verschil te maken. Innovatieve verpakkingen kunnen de houdbaarheid verlengen, de logistiek verbeteren en bederf verminderen – een krachtig instrument in de strijd tegen voedselverspilling. Een voorbeeld: in samenwerking met Messe Düsseldorf en de Bahçeşehir Universiteit in Turkije is een project gestart om biobased verpakkingen te ontwikkelen op basis van voedselverspilling – een aanpak die zowel de circulaire economie als het behoud van hulpbronnen ondersteunt.

Lees verder