HomeNieuws"Verpakking medicijnen moet zowel medicijn als patiënt beschermen"

“Verpakking medicijnen moet zowel medicijn als patiënt beschermen”

David Dronneau, één van de sprekers van de workshops van Pharmapack Europe, stelt dat verpakkingen van medicijnen rekening moeten houden met zowel het product als de patiënt. Zo moet het medicijn goed beschermd zijn tegen bijvoorbeeld vocht, licht en zuurstof en moet de patiënt het product goed uit de verpakking kunnen krijgen en worden voorzien van heldere, begrijpelijke informatie.

Volgens David Dronneau behoort het met eindgebruikers uittesten van verpakkingen een belangrijk onderdeel te zijn van het ontwerpproces. Verschillende beperkingen en situaties vragen namelijk om verschillende oplossingen. Zo heeft Advil volgens David Dronneau twee verschillende verpakkingen: één is gericht op ouderen en is zeer eenvoudig te openen, een andere is gericht op gezinnen met jonge kinderen en is moeilijk te openen en daardoor niet toegankelijk voor de kinderen.

David Dronneau is er sterk van overtuigd dat er wordt toegewerkt naar gepersonaliseerde verpakkingen. “We spreken al over gepersonaliseerde medicijnen, waarom dan geen gepersonaliseerde verpakkingen?”

Een andere spreker, Dr. Olivier Bourdon, vindt verpakkingen ook een belangrijk onderdeel van medicijnen. Hij stelt dat met name medicijnen voor kinderen per dosis te moeten worden verpakt. Zo krijgt een kind altijd de juiste hoeveelheid van een medicijn. “Bij het gebruik van lepels kun je de dosis te gemakkelijk per ongeluk veranderen als je de lepel een beetje kantelt”, aldus Olivier Bourdon.

Verder vindt Olivier Bourdon dat verpakkingen informatie dienen te bevatten over bijvoorbeeld de juiste dosering en leeftijd. Bovendien moet worden aangegeven hoe lang een medicijn houdbaar is na het openen en of het dan gekoeld bewaard moet worden. Ook moet de verpakking worden aangepast aan het gebruik van mensen uit verschillende landen. “Misschien kunnen we ooit op de verpakking klikken en dan enkel de informatie zien die we nodig hebben in onze eigen taal, met een geïntegreerde video die laat zien hoe het medicijn moet worden gebruikt”, aldus Olivier Bourdon.

Kijk voor meer informatie op www.pharmapack.fr.

Bron: Packworld.com