HomeNieuwsVerpakkingenVerpakker van peulvruchten stapt over op golfkarton De Jong Verpakking

Verpakker van peulvruchten stapt over op golfkarton De Jong Verpakking

Peulvruchten, het is een artikel dat niet bij iedereen direct associaties oproept, maar we kennen wel allemaal de bruine bonen, linzen en spliterwten voor oma’s erwtensoep. Deze behoren allemaal tot de peulvruchten. De grootste verpakker van deze peulvruchten is Jonas in Strijen.

Gelegen in de Hoeksche Waard bestaat het familiebedrijf inmiddels ruim 60 jaar. Het bedrijf is gestart met de straathandel van aardappelen en heeft de markt gevolgd. Het is begonnen om te leveren aan de supermarkten in de buurt, waar vooral peulvruchten werden geleverd. Op die manier is het bedrijf groter en groter geworden en verpakt het nu ongeveer 500 containers met droge goederen per jaar.

Op dit moment levert Jonas ongeveer 100.000 consumenteneenheden per dag. Een groot gedeelte wordt binnen Nederland geleverd, maar ongeveer 30% gaat naar andere landen binnen Europa. Jonas levert de producten desgewenst in private label, A-merken of onder eigen merk. Zo ontstaat er een grote variatie in producten, waar de productie volledig op ingericht is. Dat valt op als je door de productieruimte loopt. Een heel groot gedeelte van de productie is geautomatiseerd. Vanuit grote bulkverpakkingen worden de kleine consumentenverpakkingen automatisch gevuld. De kleinverpakkingen met product vliegen over de lopende bandjes en worden met hoge snelheid verpakt in de dozen van golfkarton.

In het verleden werden veel producten in plastic kratten vervoerd naar de supermarkten, maar door de stap naar duurzaamheid is Jonas steeds meer overgestapt op golfkarton. Het grootste gedeelte wordt tegenwoordig in golfkartonnen dozen uitgeleverd. Bij De Jong Verpakking zit Jonas dan zeker goed. Jan-Willem Jonas zegt daarover: “Bij De Jong Verpakking kunnen ze altijd snel leveren, en dat zonder extra kosten. De standaard levertijd voor Amerikaanse vouwdozen is ongeveer een week, maar de opzetdozen hebben we de volgende dag al in huis.”

Andere voordelen over de samenwerking die Jan-Willem noemt, zijn de goede contacten met de binnendienst, een goede prijs-kwaliteitsverhouding en zelfs iets stevigere dozen dan andere leveranciers. Het onderscheidende duurzame vermogen van golfkarton is dat de doos na gebruik klein gemaakt kan worden en dus veel minder ruimte nodig heeft bij de retouren. Via het goedwerkende Nederlandse recyclingsysteem worden de dozen weer gerecycled, zodat er geen grondstoffen verloren gaan.

www.dejongverpakking.nl