HomeNieuwsBeurzen en evenementenVerpact blikt terug op eerste PACtalk in het Louwman Museum

Verpact blikt terug op eerste PACtalk in het Louwman Museum

Een grote groep geïnteresseerden was afgekomen op de eerste editie van PACtalk, die werd gehouden in het Louwman Museum in Wassenaar. Hester Klein Lankhorst riep het nieuw te vormen kabinet op tot ‘industriepolitiek’. Ze vindt het van belang te investeren in beheer over eigen grondstoffenstromen, zoals het aantrekken en behouden van recyclingbedrijven. Volgens Klein Lankhorst is dat dé manier om niet afhankelijk(er) te worden van olieproducerende landen. En het behouden van recycleerbare materialen kan, zo zei ze, want Nederland doet het ontzettend goed als het gaat om hergebruik. “We zijn tweede van Europa.”

Ingrid Thijssen kon zich goed vinden in die boodschap. “Wat je al hebt, hoef je niet ergens anders te halen”, poneerde ze een Cruijffiaanse wijsheid. Thijssen: “Het goede nieuws is dat we als Nederland een uitstekende uitgangspositie hebben voor een circulaire economie. Ga maar na: we hebben havens, een sterke maakindustrie en een goede logistieke sector. Bovendien hebben we kennis en infrastructuur op het gebied van chemie.” Toch kan en moet het nog beter als het gaat om hergebruik, want als we dat niet doen komen we in 2030 maar liefst 1,2 megaton plasticafval per jaar tekort, citeerde Thijssen een KMPG-rapport. “Verpact is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze 1,2 megaton er komt”, aldus de VNO-NCW-voorzitter.

Geen makkelijke opdracht en de transitie naar een circulaire economie moet dus worden versneld. Om daar wat inzicht in te geven, was Lucas Simons van de partij. Door dagvoorzitter Wouter Kurpershoek werd Simons aangekondigd als ‘de Veranderman’. Simons is al meer dan 20 jaar betrokken bij wereldwijde transities. Bovendien is hij oprichter van NewForesight Consultancy, een toonaangevend strategisch adviesbureau voor bedrijven, overheden en NGO’s, gespecialiseerd in het initiëren en versnellen van duurzame transities in verschillende sectoren en thema’s. Hij presenteerde op PACtalk een transitie naar de gewenste toekomst van de sector, waarbij de duurzame alternatieven bewust worden opgeschaald en de onduurzame praktijken bewust worden afgebroken. Zijn visie op transitie is te lezen in het gratis te downloaden e-book Transmission.

Tijdens de afsluitende paneldiscussie bleek het door Simons geschetste beeld: verandering is moeilijk. Steeds meer bedrijven doen het goed op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, stelde Uphard Thoden van Velzen. Toch zijn er volgens hem ook genoeg partijen die het nog niet goed doen en die vervuilen met hun verkeerde afval, de hele keten.

Roeland Donker van Amazon.nl vertelde dat hij met zijn bedrijf de Nederlander bewuster wil laten e-shoppen. “Wij zien het als onze taak om mensen te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaamheid.” De topman van Amazon.nl hoopt andere partijen een zet in de goede richting te geven. “Onze oproep is de regelgeving op verpakkingsgebied en de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid te laten simplificeren en te harmoniseren door Europa. Dat is een uitdaging, maar dat moet wel gebeuren. Anders kunnen kleine spelers niet meekomen en die kleine spelers vormen een groot deel van de oplossing. Hester Klein Lankhorst voegde eraan toe: “Stel duidelijke verwachtingen aan het bedrijfsleven en geef ze de tijd om deze uit te voeren.”

Er is dus nog veel werk aan de winkel. De oproep van Lucas Simons om te werken aan een gezamenlijke visie met alle partners in de keten neemt Verpact ter harte. En goed nieuws: een nieuwe PACtalk is al aangekondigd. Op 23 januari 2025 zullen er weer interessante sprekers te horen zijn tijdens de tweede editie.

www.verpact.nl