HomeNieuwsBedrijven en personenVepo Cheese treedt in een gelukkig huwelijk met Multipond

Vepo Cheese treedt in een gelukkig huwelijk met Multipond

Een oer-Hollands familiebedrijf met een passie voor kaas. De succesonderneming Vepo Cheese heeft zich gespecialiseerd in het versnijden, raspen en verpakken van kaas. Het bedrijf is opgericht in 1920 en heeft zo'n 180 werknemers in dienst, verdeeld over twee moderne productlocaties en een opslag- en distributiecentrum. Vepo verwerkt miljoenen kilo's kaas per jaar en levert deze met name aan foodservice, industrie en retail door heel Europa.

Vepo Cheese maakt op de productlocatie Oudewater al tientallen jaren gebruik van weegtechniek. Het begon met lineaire wegers van Atoma, een moederbedrijf van Multipond. Tegenwoordig maakt Vepo Cheese gebruik van multiheadwegers van Multipond. Op de locatie in Oudewater staan meerdere Multipond weegsystemen, variërend in capaciteit en snelheid. Hier worden zowel retail verpakkingen van 100 gram verwerkt als ook foodservice verpakkingen van 1 tot 5 kg geraspte kaas.

Keuring van Multipond

In Oudewater wordt voornamelijk geraspte kaas geproduceerd, afgewogen en verpakt. Het Multipond weegsysteem werkt met het combinatieprincipe. De geraspte kaas wordt eerst naar de verdeelschotel van het weegsysteem gevoerd. De kaas komt dan via de radiaal geplaatste doseergoten naar de voordoseerbakken en wordt vervolgens naar de daaronder aangebrachte weegbakken gebracht. De computer berekent op basis van de deelhoeveelheden de combinatie die overeenkomt met het vereiste nominale vulgewicht of de combinatie die hier het dichtst bij in de buurt komt.

Vepo werkt zonder automatische controlewegers. De Multipond weegsystemen zijn MID geijkt (gekeurd). Multipond heeft hiervoor eigen keurders in dienst. De nauwkeurigheid is hierbij van groot belang, met name vanwege het feit dat Vepo Cheese onder e-merk weegt. Daardoor moet de geraspte kaas in verpakking gemiddeld het verpakkingsgewicht bevatten met een ondergrens. Als het uurgemiddelde boven het verpakkingsgewicht zit, heeft het bedrijf te maken met een ‘give away'. “Alles wat je weggeeft, krijg je niet betaald”, zegt René Klercq, Operations Manager. René is zeer tevreden over de Multipond weegsystemen. “Het is betrouwbaar, uiterst nauwkeurig en werkt perfect. Daarnaast is Multipond een betrouwbare partij om mee te schakelen. Als we service nodig hebben, wordt direct actie ondernomen.”

Extra scherm, extra nauwkeurigheid

Vepo Cheese ontwikkelde afgelopen jaar samen met Multipond een systeem, waarmee extra controle is gecreëerd. Sinds begin 2016 staan de Multipond systemen door middel van interfacesystemen in verbinding met het bedrijfsnetwerk. Tevens is er per verpakkingslijn een extra scherm toegevoegd aan de Multipond weegsystemen. “De uurgemiddelden zijn nu overzichtelijk op het scherm af te lezen en worden vastgelegd.”

“Als het gemiddelde te laag is, wordt het scherm rood. Dan is het duidelijk voor de operators dat ze moeten ingrijpen. Op het scherm kun je tevens zien hoeveel productie nog gedraaid moet worden voor een order”, vertelt Marc van der Bij, IT Manager bij Vepo Cheese. De basis van de productie informatie zijn de gegevens uit de Multipondsystemen.

Het idee voor een extra scherm werd geboren na een controle door het NMi. “Het NMi vereist uurgemiddelden. Als dat in een uur minder dan het verpakkingsgewicht was, moest dat handmatig bijgesteld worden. De handelswijze was omslachtig en niet altijd nauwkeurig. Nu hebben we een duidelijker werkwijze en kunnen we nog nauwkeuriger werken”, legt Van der Bij uit. Als het uurgemiddelde op het scherm is getoond, springt het getal daarna op ‘0'. Daarmee wordt compensatie uitgesloten. “Er worden ook gegevens via glasvezel real time naar onze vestiging in Bodegraven gestuurd.”

Een bijkomend voordeel volgens Marc is dat foute operator instellingen nu kunnen worden voorkomen. “Als de Multipond op 500 gram is ingesteld en de codeerder in de verpakkingsmachine op 1000
g, dan wordt dit nu automatisch gesignaleerd.”

Voor Multipond was het een uitdaging om zowel voor de oudste weegsystemen als ook voor de nieuwste Windows CE bestuurde weegsystemen hardware en software interfacing te verzorgen. Door de IT afdeling van Vepo direct te laten communiceren met de Multipond specialisten in de fabriek als ook in Eindhoven werd een platform gecreëerd voor een klantgerichte oplossing.

Transparantie voor medewerkers, klanten en auditors

Een ander voordeel van het nieuw ontwikkelde systeem is dat de cijfers over het uurgemiddelde transparant zijn, zowel voor de medewerkers, als voor de klanten die op bezoek komen en tevens voor de externe (BRC / IFS) auditors die een audit komen afnemen. “We hebben niets te verbergen, iedereen is hier altijd van harte welkom en we laten dan ook graag zien wat er gebeurt”, zegt René Klercq hierover.

Kijk voor meer informatie op www.multipond.nl.