HomeMachinesAandrijven en besturenVan der Zee etiketteert snel en correct met systemen van Bizerba

Van der Zee etiketteert snel en correct met systemen van Bizerba

Van der Zee Vleesgrootverbruik is een grootschalig vleesproductiebedrijf. Toch gaat het nog altijd ambachtelijk te werk. Begonnen in 1925 als ‘slager op de hoek', richt het bedrijf zich inmiddels op de horeca en institutionele markt. Met vier productielocaties en in ieder Hanos-filiaal een eigen slagerij moeten processen optimaal werken. Bizerba beweegt mee met de groei van Van der Zee. Zo dragen het centraal aangestuurde etiketteringssysteem en de geavanceerde printers op iedere afdeling bij aan de efficiëntie van het bedrijf.

Mathieu Speklé is kwaliteitsmanager voor Van der Zee. Vanuit het hoofdkantoor in Emmen houdt hij toezicht op de productieprocessen. “Hier in Emmen bevindt zich de productie van gegaard vlees en vleescomponenten”, geeft hij weer. In het gigantische pand aan de Eerste Bokslootweg huist de rokerij, waar nog steeds worsten en hammen op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Naast Emmen heeft Van der Zee vestigingen in Almelo en Hoogeveen voor de productie van maaltijdcomponenten en Twello voor de versproductie.

Van der Zee belevert alle vestigingen van Hanos in Nederland en België. Van de bistro op de hoek tot de exclusieve horeca – alles in de slagerijen van Hanos komt van deze grootslagerij. De andere
tak van Van der Zee is de institutionele markt. Via Distrivers, dat onder dezelfde holding valt, vindt geportioneerd vlees zijn weg naar onder andere zorginstellingen.

Verbinding

Een bedrijf van deze omvang kan niet zonder automatisering. Speklé herinnert zich de situatie bij zijn komst naar Van der Zee in 1996: “Elke etiketteerunit moest apart worden voorzien van wijzigingen. Met een etiketteermachine op elke afdeling is dat omslachtig. Allergenenwetgeving was toen nog niet zozeer aan de orde. Toch was het voor de groeiende grootslagerij van belang dit soort processen te automatiseren. De juiste leverancier moest één pc met alle printers kunnen verbinden.”

Er werden selectiecriteria opgesteld: de printers moesten functioneren in een gekoelde omgeving, na elke productierun worden gereinigd en robuust zijn. Bovendien moest de partner bij groei nieuwe apparaten kunnen koppelen aan het centrale systeem.

Langetermijnrelatie

In Bizerba vond Van der Zee tot op de dag van vandaag de juiste partner. “Zo'n relatie ga je aan voor een lange termijn”, stelt de kwaliteitsmanager. “Wij zien in Bizerba een partner die meebeweegt met onze ontwikkelingen.” Zo heeft het bedrijf speciaal voor Van der Zee software geschreven die het receptuurprogramma moeiteloos koppelt aan de Bizerba-printers. “Deze oplossing scheelt veel tijd en geld. We hoeven niet meer dubbel te printen. Hiermee biedt Bizerba echt toegevoegde waarde.”

Eenheid op etiketten

Destijds werd gestart met de koppeling van vier printers aan één computer. Speklé: “Inmiddels staat op elke afdeling binnen de Van der Zee groep wel een machine van Bizerba: ruim twintig binnen productielocaties en in elke Hanosslagerij. We beschikken over de kleinere GLP's van Bizerba. Daarmee kunnen we snel schakelen tussen verschillende verpakkingsvormen. De GLMI-systemen maken onderdeel uit van grote lijnen. Alles rond wegen en etiketteren komt van één leverancier.” Alle machines zijn gekoppeld aan BRAIN, het softwareprogramma van Bizerba. Dit programma maakt het mogelijk om lay-outs van etiketten te ontwikkelen en direct door te sturen naar afdelingsprinters. Eenmaal aangemaakt kan zo'n etiket met één muisklik uit iedere printer binnen het bedrijf rollen. Het gaat bij Van der Zee om duizenden producten, van wereldwijde herkomst, in verschillende formaten en in een ruime portievariëteit. Daarmee is het niet te doen om de uitstraling van het etiket aan iedere afdelingschef afzonderlijk over te laten. “We streven naar eenheid op alle etiketten”, stelt de kwaliteitsmanager. “Een team op het hoofdkantoor houdt zich hier fulltime mee bezig.”

Een fulltime baan is het zeker, stelt Emira Omerbasic. Als kwaliteitsdienstmedewerker neemt zij dagelijks de weten regelgeving rondom etikettering door. Elke wetswijziging koppelen Emira en
haar collega's terug aan de directie. “Na overleg voeren we de wijzigingen door in de lay-out. Ook onderhouden we contact met de werknemers op de productieafdelingen en in de Hanos-slagerijen.”
Op afstand kan Emira kijken hoe een etiket eruit komt te zien. “Dit systeem biedt ons zó veel tijdwinst”, bevestigt zij. “Nu hoeven we niet overal fysiek aanpassingen te doen. De slagers op locatie hoeven zich niet druk te maken over etiketteringsregels. Ze kunnen zich focussen op hun vak.”

Omdat Van der Zee zowel naar Nederland als België levert, heeft de producent te maken met veel verschillende regels. En kunnen etiketten er dus ook anders uitzien. Speklé: “Ieder land heeft zijn eigen aanvullende eisen op de Europese regelgeving. Een praktisch voorbeeld is het EG-logo. In Nederland mogen verschillende activiteiten onder dit logo hangen. In België bestaat een erkenningslogo voor het snijden van vers vlees en één voor het invriezen van vlees.” Soms gaan al die verplichte vermeldingen ten koste van de uitstraling van het etiket, verzucht hij.

Boven en onder

Maar ook daaraan denkt Bizerba. Eén van de recente aanwinsten bij Van der Zee is de boven- en onderbaanprinter, die het mogelijk maakt om informatie te verdelen over twee etiketten. “Aan de bovenkant van de verpakking plaatsen we de basics: naam, THT en barcode. Op de achterkant volgen de allergenendeclaratie en de vermelding van voedingswaarden.” Het geeft het product een rustiger uitstraling, zonder dat er informatieverlies optreedt. Aan de voorkant is er op deze manier zelfs ruimte voor een afbeelding die het ambachtelijke imago onderstreept. Met de software en de printers zorgt Bizerba voor procesoptimalisatie en realiseert toegevoegde waarde voor het eindproduct. Speklé besluit: “Met Bizerba proberen we het maximale uit elk systeem te halen.”

Kijk voor meer informatie op www.bizerba.com.

Bovenstaand artikel verscheen eerder op EVMI.nl.