HomeNieuwsBedrijven en personenVan Beek vindt opvolging voor logistiek medewerker in robot Arie

Van Beek vindt opvolging voor logistiek medewerker in robot Arie

Bij de productie van de hoogwaardige schroeftransporteurs van Van Beek zijn aardig wat onderdelen nodig. De voormalig logistiek medewerker Arie zorgde ervoor dat iedereen in de productie het materiaal binnen handbereik had dat hij nodig heeft om zijn werk te doen. Maar toen ging Arie met een welverdiend pensioen. Niet iets wat als donderslag bij heldere hemel komt en dus had Van Beek wat tijd om zich voor te bereiden op de opvolging. Hierbij kwam al snel de bedrijfsfilosofie om de hoek kijken, namelijk ‘automatiseren waar mogelijk, vakmanschap waar nodig’.

Het intern transport automatiseren, is dat mogelijk? En levert het wat op? Van Beek bekeek hoeveel tijd het bedrijf kwijt is aan interne logistieke handelingen. Van Beek heeft vijftien werklocaties in twee grote productiehallen van 120 meter lang en 40 meter breed. Daarom gaat al veel tijd verloren aan het lopen van de afstanden tussen de werklocaties en de voorraden. Het bedrijf kwam al snel uit op zo’n 560 uur loopuren per jaar. Daar komt ook onderbrekingstijd bij. Als iemand tijdens het halen van een nieuwe voorraad schroeven een medewerker tegenkomt, is het eigenlijk vreemd om hem stoïcijns voorbij te lopen zonder gedag te zeggen of even een praatje te maken over het voorbije weekend. Dat zou een vreemde werksfeer geven, terwijl niemand zich genegeerd voelt als een robot voorbij zoeft.

Er viel dus veel tijdwinst te behalen met een transportrobot. Ook zou dit betekenen dat de productiemedewerkers geen tijd meer kwijt zijn aan het halen van onderdelen en meer tijd hebben voor het maken van schroeftransporteurs. Voor hen betekent dit dat ze meer tijd besteden aan de leukere kanten van het werk. In de zoektocht naar een robot die het meeste kon bieden kwam Van Beek al snel bij de MiR 100 uit. Deze heeft een beladingsplatform van 660 bij 800 mm waar maximaal 100 kilo op kan. Ook kan deze robot 300 kilo trekken. Het voertuig heeft een snelheid van 5,4 km/u en kan op één lading 20 km afleggen. Hierdoor kan het de hele werkdag in beweging blijven.

Een belangrijke eigenschap van de MiR is dat hij autonoom zijn omgeving kan identificeren met een 3D-camera, zonescanners en ultrasone sensoren. Dit betekent dat Van Beek geen aanpassingen in de fabriek hoefde te maken. Om de integratie te bevorderen, besloot Van Beek de robot naar zijn voorganger Arie te vernoemen. De nieuwe Arie had wel even wat tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe werkplek. Zo kon hij buizen langs het gangpad nog weleens verwarren met een muur waardoor hij stil bleef staan en geen uitweg meer wist. Ook kon hij van streek raken door een laagstaande zon of waterplekken in de fabriek. Door de sensoren en scanners aan te passen is dat inmiddels opgelost.

Inmiddels is Van Beek een paar maanden verder en is Arie goed geïntegreerd. Hij haalt onderdelen uit het centrale magazijn en brengt ze naar de draaierij en zagerij, vervoert transportdocumenten van kantoor naar de logistieke balie en verzorgt het transport van de onderdelen van de schroeftransporteurs tussen de verschillende werkplekken. Van Beek heeft bij Arie een busdienst ingeprogrammeerd zodat hij automatisch van werkplek naar werkplek rijdt. Bij iedere werkplek toetert hij even met zijn claxon en dan heeft de medewerker een tiental seconden om iets in zijn bakje te leggen of eruit te halen. Daarna rijdt Arie door naar zijn volgende post.

Op iedere werkbank heeft Van Beek een touchscreen. Daarmee kunnen de medewerkers Arie, die is verbonden met het wifi-netwerk, oproepen. Het toestel onderbreekt dan zijn busdienst om naar de betreffende werkplek te rijden. De medewerker kan dan het stuk dat hij wil laten vervoeren in het krat leggen en op de touchscreen de naam van de ontvanger aanvinken. Na het afleveren van de bestelling hervat Arie zijn busdienst. De medewerkers zijn vroeg betrokken bij de komst van de transportrobot. Dat heeft geholpen bij zijn aanvaarding. Sterker nog, voor sommigen is hij al onmisbaar. In het begin raakte Arie nog weleens zoek. Daarin verschilt hij niet eens zo veel van de vorige Arie, vonden ze bij Van Beek. Maar sommigen zeiden dan al snel dat ze niet meer verder konden werken. Terwijl ze ook best nog zelf hun spullen kunnen halen.

Als een nieuwe medewerker goed bevalt, wordt het al snel tijd om zijn toekomstplannen binnen het bedrijf te bespreken. Nu is Arie niet erg spraakzaam, maar zelf zit Van Beek vol ideeën. Het populairste idee is toch wel om Arie koffie te laten rondbrengen. Maar er zijn ook serieuzere plannen. Zo heeft Van Beek een uitgebreid ERP-systeem dat al veel handelingen automatisch doet verlopen. Een idee is om dit systeem een signaal te laten sturen naar Arie op het moment dat transportdocumenten worden aangemaakt. Arie kan die dan meteen komen ophalen om ze naar de werkplaats te brengen. Van Beek gelooft dat Arie daarnaast met hulp van het ERP-systeem straks nog veel meer handelingen kan overnemen.

Kijk voor meer informatie op www.van-beek.nl.