HomeDossiersDuurzaamheidUPM Raflatac en Mus Verpakkingen werken aan duurzame etiketten

UPM Raflatac en Mus Verpakkingen werken aan duurzame etiketten

UPM Raflatac en het Nederlandse Mus Verpakkingen zijn een samenwerking aangegaan om een duurzamer alternatief voor het etiketteren van blik te vinden. Van oudsher worden de producten van Mus voornamelijk gebruikt in de verf- en chemiesector, maar tegenwoordig biedt Mus ook een breed assortiment blikken, sluitingen en spuitbussen voor cosmetica en levensmiddelen.

Samen met UPM Raflatac heeft Mus het nieuwe RafBio PE-materiaal getest. RafBio PE is een duurzaam alternatief voor standaard PE-folie en is gemaakt van suikerriet ethanol dat meer dan 80 procent hernieuwbare plantaardige grondstof bevat. Dit zogenaamde ‘eco-designed' materiaal vermindert de uitstoot van broeikasgassen en is recyclebaar in dezelfde stromen als PE op basis van fossiele brandstoffen.

Voor de testseries heeft Mus cilinders van 1 liter gelabeld met RafBio PE Clear FTC 85-folie. Het plan is om RafBio-labelmateriaal ook voor andere formaten te gebruiken, aangezien het gelabelde assortiment blikken varieert van 125 mm tot 5 liter.

In de Europese Unie is het recyclingspercentage van metalen blikjes 70 procent. Deze blikjes kunnen oneindig worden gerecycled, waardoor ze deel uitmaken van de circulaire economie. Het voordeel van een duurzame etiketteringsoplossing voor metalen blikjes is niet alleen voor de klanten, maar ook voor het milieu. Als hernieuwbaar materiaal vervangt RafBio PE Clear FTC 85 grondstoffen op basis van fossiele brandstoffen en vermindert de CO2-uitstoot bij de decoratie en identificatie van producten, wat leidt tot verpakkingen met ‘eco-design'.

“Het recyclingpercentage van blikjes in Nederland is 95 procent. Het hebben van het RafBio PE-label versterkt onze productpropositie nog verder en helpt ons een zeer duurzaam product te maken, iets dat een groeiend aantal van onze klanten zeer belangrijk vindt”, zegt Willem Mus, CEO van Mus Verpakkingen.

Naast het testen van dit nieuwe duurzame labelmateriaal, heeft Mus zich ook aangesloten bij het RafCycle-programma van UPM Raflatac om haar glazen voering te recyclen. Na de inzameling krijgt de glazen voering een nieuw leven als tijdschriftpapier bij UPM Plattling in Duitsland.

Kijk voor meer informatie op www.upmraflatac.com en/of www.musverpakkingen.nl.