HomeNieuwsUniversiteit steriliseert voedingsproducten met microgolven

Universiteit steriliseert voedingsproducten met microgolven

Microgolfpasteurisatie-toepassingen voor de voedingsindustrie bestaan al, maar nu is er ook zicht op sterilisatie van voeding via microgolven. Aan de Washington State University werd namelijk een technologie ontwikkeld die kan worden ingezet voor de sterilisatie van verpakte producten. Voor aardappelpuree werd vorig jaar zelfs reeds een goedkeuring bekomen van de FDA (Food & Drug Administration).

Het werkt als volgt. Om te steriliseren wordt een verpakt product onder druk ondergedompeld in warm water, terwijl het simultaan wordt verhit met microgolven. De frequentie die hierbij gebruikt wordt (915 MHz) zorgt voor een diepere penetratie in voeding dan de frequentie van particuliere magnetronovens (2450 MHz).

De methode elimineert pathogenen en bederf verzoorzakende micro-organismen in 5 tot 8 minuten, en produceert veilige producten met een hogere kwaliteit dan conventioneel geproduceerde maaltijden.

Verwacht wordt dat de technologie voor steriliseren binnen de 2 jaar op de markt komt, en dat ze bruikbaar zal zijn voor verschillende voedingsproducten.

Bron: Flanders’ FOOD/Engineeringnet.be
Foto: Steriflow